Плевенска филхармония представя 100% Брамс

03.02.2013 10:36

На 19 февруари, вторник, от 19 часа в зала „Катя Попова” Плевенска филхармония представя Яна Дешкова (цигулка) и Иво Върбанов (пиано) с концерт 100% Брамс- цикъл от седем камерни концерта! В програмата: Соната за цигулка и пиано в сол мажор, опус 78, Соната за цигулка и пиано в ла мажор, опус 100, Соната за цигулка и пиано в ре минор, опус 108.

плевенска филхармония
Родена в Плевен през 1977, Яна Дешкова започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в класа на Благородна Танева. Година по-късно печели специалната награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“. Следват множество концерти, участия във фестивали, записи, национални и международни конкурси, първи награди на конкурсите „Рудолф Липицер“ и „Панчо Владигеров, както и две втори награди от конкурса Ифра Нийман. След успешно завършване на висшето си образование при този прочут педагог в Лондон, Яна става студентка в соловия клас на проф. Минчо Минчев в гр. Есен и го завършва с отличие. Като участник в квартет „Пиеро“, Яна Дешкова учи камерна музика в клас на световно известните музиканти от кварет „Мелос“ в Щутгарт.

Yana

Професионалното развитие на Яна Дешкова е повлияно от майсторските класове и творчески срещи със Сър Колин Дейвис, Пинкас Цукерман, Садао Харада от Струнен квартет Токио, Андреас Райнер от квартет „Розамунде“. От септември 2004 Яна Дешкова е първи концертмайстор на Симфоничен оркестър в Алборг в Дания.
Иво Върбанов следва в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс от 1988 до 1993 година. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава да работи със Суламита Ароновски и Франк Уибаут в Кралската академия за музика. Там завършва следдипломна квалификация през 1998 година като стипендиант на Ротари клуб. Усъвършенства се също под ръководството на Денис Лий.
Иво Върбанов заедно със Сеели Тойвио печели първа и специалната награда на XXV Международния музикален конкурс за камерна музика в Finale Ligure (Италия) през 1998 година. Първият му компактдиск с творби за пиано от Мусоргски (издаден от „Гега Ню”) получава отлични отзиви в BBC Music Magazine, Suono, HFN&RR, в „Унисон” и „Култура”. Вторият му компактдиск със Сеели Тойвио („Гега Ню”) бе световната премиера на творби за виолончело и пиано от Илдебрандо Пицети – издаден през 2004 година.

Ivo
Най-високите достижения в кариерата му включват концерти в South Bank Centre и Уигмор хол в Лондон, Карнеги хол в Ню Йорк, зала „България” в София и залата на Филхармонията в Санкт Петербург.
Той е носител на наградата „Иван Вазов” за популяризиране на българската култура в чужбина, а през 2011 година му бе присъдена наградата „Сребърен лъв” от Министерството на външните работи.
Припомняме отново: концерът е на 19 февруари, вторник, от 19 часа в зала „Катя Попова”. Цени на билетите: 3 лв. за ученици и пенсионери и 4 лв. за възрастни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: