Публичното обсъждане на проекта за бюджет – познат сценарий и режисура

31.01.2013 7:57

 

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Плевен, което се проведе на 30 януари вечерта в конферентната зала на сграда „Гена Димитрова”, премина, както се казва, по познат и предвидим сценарий. За това, кои и как присъстваха, вече писахме.

бюджет 2013
Иначе, в началото, с помощта на мултимедийно слайд шоу, кметът проф. Стойков представи накратко отчета за изпълнението на бюджета за миналата година и акцентите във финансов документ номер едно за Общината за 2013-та. След това последваха въпросите на гражданите Любка Костова, Петя Василева, Мартин Митев и Владислав Николов – всичките общински съветници от ПП ГЕРБ, представители на управляващото мновинство в местния парламент. Те питаха как изменението на ставките за данък сгради и такса смет ще се отрази върху приходната част на бюджета, защо се увеличават вноските на Общината към еко-министерството, колко от 30-те милиона, гласувани от Министерския съвет за ремонт и строеж на нови градини, ще бъдат дадени за Плевен, и по колко месечно ще внася Общината за погасяване на тегления преди 2 години инвестиционен кредит. И получиха, съответно, отговорите на кмета на техните въпроси: всеки месец Общината ще трябва да прави вноски по кредита в порядъка на около 280 000 лева, 2 млн лева е отпуснало правителството за 2 нови детски градини в Плевен, докато няма ново сметище в Плевен – ще плащаме все повече „наказателни” вноски на еко-министерството, а пък увеличението на такса смет няма реално да се отрази на приходната част на бюджета.

иванка ватева
И на това публично обсъждане на бюджета най-активна с въпросите си бе главната редакторка на вестник „Посредник” Иванка Ватева. Тя предостави анализ на общите суми, отделяни от Община Плевен за издръжка на целодневните детски градини в Общината. От него стана ясно, че последните 2 години тази сума намалява, като през 2013 година ще е 2,8 млн лева, при 3,9 млн лева отпуснати през предходната година. Ватева призова общинарите да не вдигат таксите за градини през настоящата година. На въпросите й, свързани с усвояването на инвестиционния кредит и изпълнението на ремонтите на улиците по него, получи отговор – изпълняват се…
На форума стана ясно, че рекордното, едва 2,6-процентно изпълнение на програмата за приватизация през 2012 година е голямата болка на общинската администрация. През 2013 година предстои втори опит ако не за успешното й лекуване, то поне за временното й обезболяване. Последното изречение нека да се приема като опит за коментар на Плевен за Плевен.
Накрая, както се казва, до другия бюджет!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: