Десните отказаха да излъчат „партийна квота” в кметския Консултативен съвет по култура

31.01.2013 16:43

култура2

С декларация, от името на групата общински съветници от БНД-Обединена десница, направена от Георг Спартански, местните парламентаристи от Десницата отказаха да излъчат свои представители в Консултативния съвет по въпросите на културата към кмета на Община Плевен. „Не е работа на партиите и на техни представители да участват в подобен експертен съвет. Ако кмета не може да си избере хора, да се обърне към гилдиите и творческите съюзи и те да му предложат. Културата няма цвят и е грешна позиция да искаш от партийните централи да предлагат знакови представители на плевенската култура.”, категорични са от Обединената десница в Плевен.
Плевен за Плевен припомня на своите читатели, че така наречения Консутативен съвет по въпросите на културата към кмета на Общината бе създаден със спорна заповед на градоначалника Стойков, тъй като в нея бяха включени и общински съветници от различни политически партии. Първото и единствено предложение на този орган бе за обединяване на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димиторва” и Духовия оркестър „под шапката” на един културен институт. Последното, чиято „целесъобразност” бе достатъчно коментирана в публичното пространство, се оказа законово невъзможно, което потвърди и на среща в Плевен зам-министърът на културата Митко Тодоров.
До 25 януари всички представени групи от политически партии в местния парламент трябваше да излъчат, по поканата на кмета Стойков, свои представители в Консултативния съвет. Кой, кого и защо номинира – четете скоро в Плевен за Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: