Горещи страсти на първата сесия за годината на Общинския съвет

31.01.2013 12:19

дневев ред

Обичайно, и първата сесия за този година на местния парламент в Плевен започна 20 минути след обявения начален час 9.00. Обичайно, при обсъждането на дневния ред, бяха оттеглени от разглеждане на сесия точки от администрацията и предложени други. Така общинските съветници ще дебатират днес върху дневен ред от 38 точки.
Близо час и половина продължи най-горещият дебат в залата, свързан с отчета на приватизацията за миналата година и приемането на плана за тази. Както  Плевен за Плевен вече подробно писа, изпълнението на общинската приватизация видяно в проценти – е 2,8%. Причината за това е прекъснатата връзка на общинската администрация с местния бизнес, коментира на сесията общинският съветник от БНД-Обединена десница Илка Илиева и предложи в най-скоро време да бъде възстановен Експертния съвет за икономическо сътрудничество към Общината. Любомир Петков от БСП поиска създаването на общинска Агенция по приватизацията, като посочи , че такива работят от много време доста успешно в други общини.

спартански

„Смешно е да се оправдавате само с кризата. Знаете ли, всъщност, как се прави приватизация и как се планира?”, реторично попита кмета Стойков съветник Спартански. Левият местен парламентарист Пенчо Карагьозов пък предложи да се направи специална сесия за развитието на икономиката в Плевен. Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски посъветва новите управляващи да се вгледат в предишните добри практики, както и да се съобразят с предстоящия Програмен период 2014 – 2020 година.
В крайна сметка и отчетът и програмата за приватизация за 2013 година бяха приети от управляващото мнозинство и подкрепящите ги няколко малки партии.
Един глас обаче не достигна на управляващите да прокарат решението за отдаване под наем за 10 години на 19 павилиона, повечето от които в Централната градска част. Съветниците от опозицията се усъмниха в целесъобразността и законността на извънредното предложение, като в някои от тях остана и съмнението за открито лобиране от страна на някои от колегите им в полза на евентуален каандидат.
Очаквайте по-късно в Плевен за Плевен още подробности от днешната сесия на Общинския съвет в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: