Ново признание за работата на доцент д-р Венци Росманов

30.01.2013 14:38

доктор Росманов

Сложна реконструктивна операция на гръбначен стълб на 43 годишен пациент с тежко вродено изкривяване направи в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен” доц. д-р Венци Росманов, който е единственият специалист в страната, прилагащ специфичния метод. Операцията е продължила няколко часа, като подходът към гръбнака е извършен отпред, през гръдния кош, диафрагмата и коремната кухина върху девет прешленни тела. Този тип операции се извършват в най-големите световни центрове, а в България – единствено в тази болница, като това е първата с подобна степен на сложност.
До операция се е стигнало, след като през последните години мъжът имал силни болки, които на практика го приковали към леглото. Здравословният му проблем е от детските години, тъй като е роден с остеогенна сколиоза /тежко гръбначно изкривяване като резултат от неправилно формирани прешлени/, а през годините на растеж гръбначният му стълб получил изкривяване в триизмерното пространство от над 140 градуса. Пациентът преминал и през различни консултации с лекари, но не намерил решение на проблема си. Така се стигнало до контакта с екип на „МБАЛ Св. Панталеймон” в Плевен, който е извършил сложната реконструктивна операция и е дал шанс на младия мъж отново да се движи. На третия ден след интервенцията пациентът вече се е движил без чужда помощ.

учебник

Оперираният Недко Ангелов е преминал през много перипетии от най-ранна детска възраст, когато са му направени две операции. С годините заболяването прогресирало и започнало да притиска гръбначения мозък, нервните коренчета и да пречи на движението на краката му. Така се наложило да се подложи на операция, но се оказало, че съвременните методи с поставянето на гръбначни импланти, не се поемат от Здравната каса. „Не само тези имплатни не се плащат. Същото е и с очните, тазобедрените и други. Системата трябва да го реши и да спре да прилага геноцид спрямо българския пациент. Казва се, че няма пари, а в същото време се връщат милиони в бюджета. Парадоксално е”, коментира Нед.
Според него държавата трябва да даде шанс на всеки да се лекува, а с това, че имплантите не се поемат от здравната каса, хората се обричат на инвалидизация. Тук е място и да се каже, че ако се покриват имплантите, повече хора ще се възползват от това и няма да са нетрудоспособни, а ще работят и няма да разчитат на помощи и социални пенсии, които също се плащат от държавата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: