Регулацията и демократизацията на медийната среда

24.01.2013 9:51

семинар

„Ролята на медиите в отразяване на ключови събития през 2012” бе темата на семинара, организиран от Американо-българска алумни асоциация, с подкрепата на Атлантическия клуб в България, и проведен при не особено голям обществен интерес на 23 януари в конферентната зала на сграда „Гена Димитрова” в Плевен. В събитието участваха Соломон Паси, президент на Американо-Българската Алумни Асоциация и Никол Галахър, пресаташе на Американското посолство. Преди дискусията двамата отговориха на въпросите на журналисти.

Никол Галахър: Има проблем с прозрачността на медийните собственици!

пресаташе америка

Има журналисти, които чувстват някакъв вид натиск от политическа или икономическа страна, показват нашите наблюдения. 20 години демокрация не са толкова много. И в Щатите имаше такива проблеми и още работим всеки ден да защитаваме свободата на медиите. Българите също трябва сами да се борят за това. Трябва да има подходяща среда, която позволява на журналистите да работят свободно и вършат своята работа. А когато има някакви ограничения – журналистите да имат смелостта да ги преодолеят. Обективни ли са медиите при отразяване работата на парвителството? Според мен има много вестници и тв канали, но има проблем с прозрачността на собствеността им.

Соломон Паси: Бракът между власт и медии е недопустим в едно демократично общество!

нобелова награда за спасяването на българските евреи

Докладът, внесен в ЕС от бившата латвийска президентка констатира сериозно притеснение в Европа за свободата на медиите изобщо на територията на ЕС. Докладът препоръчва ЕС да има компетенция върху свободата на медиите във всяка една от страните членки на организацията. Медийните скандали, които напоследък се възпроизведоха в цяла Европа, показаха, че медиите са много по-сериозно оръжие, отколкото хората си представят. Не случайно в Италия, за да станеш журналист се минава през една много сложна процедура. Защото те са си дали сметка, че това е точно толкова отговорно, колкото да работиш като лекар. За да ти дадат скалпела в ръката трябва да се обучиш, да минеш тестове, да докажеш себе си, за да получиш лиценз за една определена работа. Един журналист, един вестник, може да бъде много по-опасен от един лекар, ако злоупотребява с професията си. Точно заради това се налага един регламент за дейността на журналистите.
Изводите от доклада са насочени към регулиране и демократизиране на медийната среда. Регламент има във всяка област на живота и не смятам, че някой трябва да се обижда, че се въвежда ред в неговата област. Специфичното при нас е наличието на своеобразна симбиоза между властта и медиите. По принцип тя е нещо, което вреди на демокрацията. И ако някой иска да промени нещо, то е да разтрогне този незаконен брак, който е недопустим в никое демократично общество.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: