Какво се случва в плевенския футболен клуб Спартак 1919?

22.01.2013 12:15

Отворено писмо на феновете
Ние, привържениците от фенклуб „ВИНАГИ ВЕРНИ” винаги сме имали като наши основни цели опазването на дългогодишните традиции на Спартак, безрезервната подкрепа на отбора по време на мачове и не на последно място, отстояването на съществуването на футболния клуб на Плевен. Това пишат в отворено писмо, разпространено чрез медиите, плевенските футболни фенове. Поводът за него е провалената първа тренировка на отбора и изявленията на президента Иван Динов.

„На 17-ти януари 2013 г. беше провалена първата тренировка на отбора и президентът на клуба Иван Динов заяви, че се оттегля. До този момента той е категоричен в решението си и няма никакви индикации то да бъде променено. Знаем, че това решение е продиктувано не от липсата на предпоставки за развитието на Спартак и изпълнението на целта влизане в „А” група, а от трудностите за постигане на консенсус с плевенската общественост за начина на развитие на клуба”, четем в писмото.

Феновете се обръщат към мажоритарния собственик на ПФК „Спартак 1919” АД – Плевен г-н Иван Динов с призива „да потърси всички начини за намирането на баланса между неговите и обществените очаквания за развитието на клуба и да продължи надграждането върху добрата основа, поставена преди три години от другите акционери Даниел Митов и Георги Милев. През този период Спартак успя да изгради силен млад отбор, да извърви пътя от областните групи до второто място в „Б” група, даващо право на участие в елита. Наред с това, е налице засилваща се обществена подкрепа, положително отношение на ръководството на Община Плевен към клуба, както и индикации за държавни инвестиции в базата. Всички тези предпоставки са гаранция за развитието на Спартак и постигането на целта влиза в „А” група при осигуряването на адекватно финансиране и организация до края на настоящия шампионат.”

Ако все пак мажоритарният собственик на клуба Иван Динов запази решението си да напусне Спартак, феновете го призовават да го направи в най-кратки срокове и по начин, който ще остави клуба функциониращ и няма да му попречи да продължи участието си в настоящия сезон на „Б” група.

Те се обръщат и към ръководството на Община Плевен с настояване то да направи всичко възможно Спартак да запази мястото си в „Б” група през този сезон в случай, че Иван Динов напусне клуба. „Наясно сме, че Община Плевен формално не е страна в създалата се ситуация, но винаги сме отстоявали твърдо позицията, че тя е задължена да гарантира съществуването на футболния Спартак. Няма да приемем по никакъв начин пасивно поведение от нейна страна, когато става дума за съдбата на един от символите на града ни.”, настояват от фен-клуб „Винаги верни” и
призовават всички футболни привърженици в Плевен да се обединят около идеята за съществуването на Спартак, като оставят настрана не толкова важни различия по някои въпроси, свързани с развитието на клуба към настоящия момент.

спартак 1919

Провалената първа тренировка и изказването на президента на клуба
Ето и предисторията, породила настоящата драматична ситуация във футболния ни клуб. Преди няколко дни, предвидената първа тренировка на Спартак 1919 не се състоя. Тогава, пред БТА президентът на клуба Иван Динов коментира ситуацията: “Първата тренировка бе провалена днес и съм убеден, че това стана заради намесата на привърженици от кръга на досегашния старши-треньор Красимир Бислимов и Камен Куката. Изпълнителният директор на клуба Мирослав Миронов е заплашван по телефона лично, затова не можем да бъдем сигурни и за сигурността на футболистите. При тази ситуация, очаквам среща с кмета на Плевен проф. Димитър Стойков.”
Собственикът на Спартак Динов каза още, че е решен да предостави своите акции безвъзмездно на общината и да се откаже от отбора, защото смята, че в Плевен има хора, които са заинтересовани Спартак да се ръководи от “сенчестия бизнес”. Интересното е, че по това време на стадиона е имало и полицаи, които не са се намесили, споделят очевидци пред Sportal.bg.
Преди провала на първата тренировка, ръководството на отбора даде пресконференция. „Тоталното разминаване с треньорския щаб ме принуди да го сменя”, заяви Динов, коментирайки освобождаването на досегашния старши треньор Красимир Бислимов и привличането на нов – Иван Маринов. Според него, досегашният треньор е държал футболисти, които е трябвало да бъдат освободени, защото не са имали достатъчно принос за отбора, а и не са постигнали първата цел – лидерството в “Б” групата.

Реакцията на засегнатите страни
Изказването на Динов бе коментирано в Канал 3 от Камен Балбузанов: „Динов сега се чуди с кой да си измие ръцете с мен“, заяви Камен Балбузанов, който бе обвинен, че е заплашвал футболисти на Спартак и е влизал в съблекалнята на отбора, като отрече той или негови хора да са влизали в съблекалнята на Спартак Плевен. Пред Канал 3 Балбузанов заяви, че той е бил в агитката и по никакъв начин не е оказвал натиск върху футболистите на Спартак. Балбузанов също така заяви, че Иван Динов търси „начини да си измие ръцете с него“.
Становището на Балбузанов в голяма степен повтори и помощник-треньорът на Спартак Николай Боянов, който заяви, че провалената тренировка се дължи на проява на солидарност от страна на футболистите към уволнения треньор Красимир Бислимов.
„Дошъл съм да защитя плевенските момчета, защото съм от Плевен. Не искам да опетняват името ми по този начин. Отидох самичък, агитката беше над 100 човека. Агитката си стоеше мирно и кротко и чакаше обяснение, защо се гонят хора от отбора и защо трябваше да се смени целият отбор като той е на второ място“, заяви в ефира на Канал 3 Камен Балбузанов. На въпроса, вярно ли е, че Иван Динов му дължи пари, неговият отговор бе: „Как да ви кажа… Той дължи на целия Плевен и на доста хора от София. По-скоро го попитайте, има ли някой, на който не дължи? Не му прави чест да си измива ръцете така. Най-болното е, че аз заставам пред всички с моето лице, а той утре като провали отбора ще се скрие в неговата си дупка в София, а ние ще останем тук да гнием“.

работа
Община Плевен в изчаквателна позиция

Вчера пък, от Пресцентър на Община Плевен бе изпратен следния текст до средствата за масова ивформация: „Уважаеми колеги, във връзка с тиражирана информация и изявления на президента на ФК „Спартак 1919“ г-н Иван Динов относно безвъзмездно предоставяне акциите на футболния клуб на Община Плевен ви уведомявам, че към днешна дата между кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и г-н Иван Динов няма проведена среща или телефонен разговор по темата.”..
Плевен за Плевен ще продължи да следи развитието на случая и да ви информира за това. Ще припомним в следващ материал всичките „президентски” саги около футболния ни клуб, свързани както с легенди на местния футбол като Пламен Гетов и Пламен Николов, така и с треньори като Вили Вуцов и мераклий да вземат собствеността му в ръцете си като скандалния петрички бизнесмен Чомбе.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: