Колко струва АЕЦ „Белене”, отговори в Плевен Румен Овчаров

17.01.2013 9:40

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кампанията на БСП в Плевенско във връзка с предстоящия референдум продължи на 16 януари със среща на депутатът и бивш енергиен министър Румен Овчаров с представители на бизнеса, браншови организации и граждани. Всички те имаха възможност да видят прожекцията на филма “Истината за Белене”, отговарящ на много въпроси, свързани с информационната кампания за референдума.
Румен Овчаров коментира, че както е известно, подписаната цена по споразумението от 26 ноември е 3 997 000 000 евро като посочи, че благодарение на усилията на ръководството на НЕК, през 2006 г. е бил договорен индекс по Евростат. Малко по – късно, през 2008 година е договорено основното оборудване – така нареченото оборудване с дълъг срок на производство.
„5,130 млрд. евро – това е цената и ако някои български ръководители не мислеха днес едно, утре – друго, а просто бяха продължили проекта “Белене”, днес щяхме вече да провеждаме пускови операции на Първи блок, щяхме сигурно да сме завършили строителството и подготовката за Втори блок”, категоричен е Румен Овчаров и уточни, че към тази цена трябв да се добави и около 1,2 – 1,3 млрд. – така нареченият “разход на собственика”, който включва изграждането на електропреносната мрежа, на Откритата разпределителна уредба, на болницата, полицията, охраната, включително зареждане с ядрено гориво за две години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: