Обединение на филхармония, хор и духов оркестър няма да има

09.01.2013 9:35

 

„Ще разгледаме въпроса, но той няма как да бъде решен законово – така зам-министърът на културата Митко Тодоров коментира предложението на Община Плевен за механичното обединяване на Плевенска филхармония, Общинска хорова формация „Гена Димитрова” и Духовия оркестър под шапката на Обединен културен център. Тодоров, който представи вчера на среща с културните дейци на Плевен в зала „Катя Попова” основните акценти в изработването на Националната стратегия за развитие на културата, бе категоричен, че законодателят позволява на този етап 3 вида финансиране – на смесени филиали, на проекти и на обединение на разпространението на продукция.

Казано с други думи, Обединениото, предложено преди няколко месеца на проф. Стойков като идея от Консултативния съвет към кмета по въпросите на културата, няма как да стане, освен ако Общината не реши да финансира изцяло издръжката и дейността на единия от горе-споменатите институти – Плевенска филхармония. Това, обаче, едва ли ще стане, с оглед на тежката финансова година в която влезе Общината.
Някак странно, но на срещата със зам-министъра нито един от яростните защитници в публичното пространство на приумицата за Обединението на културните институти – нито зам-кметът по културата Петков, нито шефката на общинската култура Иванова, нито дори иначе винаги обществено активният член на Консултативния съвет – Ивайло Атанасов не стана да изложи аргументи или становище по темата.
Така че, както се казва в една песен: „Свирете спокойно, деца!”….Вероятно, до новата гениална идея на Консултативния съвет по въпросите на културата, който се очаква тази година да бъде преструктуриран и освежен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: