Основната функция на културните институти не е печалбарството

08.01.2013 20:54

Между 75 и 95% от жителите на Плевенска област не участват в културните дейности

Структурата, секторните политики и приоритетите в Националната стратегия за развитие на културата представиха на среща в Плевен зам-министърът на културата Митко Тодоров и Диана Андреева от Обсерваторията за икономика на културата. Събитието в зала „Катя Попова”, организирано от Община Плевен и председателят на Комисията по култура в местния парламент Чавдар Велинов, уважиха няколко общински съветника, зам-кметът Стефан Петков и представители на различните културни институти в града.

„Колко културни институти имаме на държавно и местно ниво, дали ги искаме, дали са равномерно разположени, дали произвеждат повече, отколкото ни е необходимо – това бяха въпросите, които си поставихме, преди да започнем работата по стратегията”, коментира на срещата Митко Тодоров. Според него голяма част от продуциращите култура не могат да видят своето място в новите пазарни условия. Все пак дългогодишният бивш директор на Театъра на армията е категоричен, че основната функция на културните институти не е печалбарството.
Според данните, изнесени на срещата от Диана Андреева, между 75 и 95% от жителите на Плевенска област не участват в културните дейности. Особено трагичено е положението в малките населени места, където единственият „източник на културна информация и продукция” е телевизорът. Експертът смята, че Плевен може да има водеща роля в изработването и администрирането на Стратегията за развитие на културата на Северозападен регион.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: