Плевенските полицаи задържаха извършител на 12 улични нападения

07.01.2013 18:40

Грабителят е 19-годишен и е действал сам. Престъпната му дейност се отличава с особена жестокост. Жертвите са предимно възрастни хора.

 

Служителите от Първо и Второ Районно управление в Плевен са започнали разследване още след първия постъпил сигнал на 17 ноември 2012 година. Тогава 76 – годишна плевенчанка е заявила, че 16 ноември около 18:30 часа на улица «Захари Зограф“ до № 1 непознат е издърпал с физическа сила дамската й чанта, в която имало лична карта, очила, зарядно за телефон, Библия и дамски принадлежности. Другите престъпления са извършени по същата схема
Особено дързък грабеж е извършил на 12 декември около 18.35 часа, когато във входа на жилищен блок на булевард «Данаил Попов» в Плевен нападнал пред апартамента 72-годишна и след като я избутал и запушил на устата на жертвата избягал с дамската й чанта, съдържаща лични документи, дебитна карта от социални грижи с изписан коректен ПИН код, мобилен апарат „Нокиа“, паричната сума от 150 лева и дамски принадлежности.
На 18 декември около 15:50 часа нападателят е причакал на междустълбищната площадка между 2 етаж и 3 етаж в жилищен блок на улица «Трифон Кунев» 56-годишна, живееща в същата кооперация и задигнал чантата й с 360 лева, мобилен апарат «IPRO» и дебитна карта.
На 21 декември около 11.40 часа на площадка между 2 етаж и 3 етаж в жилищен блок на улица «Дойран“ той избутал и след затискане на устата отнел мобилен апарат «Моторола» от владението на 88-годишан софиянец, който идвал в дома на дъщеря си.
Същият ден в 18 часа нападнал в жилищния й блок 58-годишна на улица «10 декември» и издърпал дънкова пазарска чанта, в която имало мобилен апарат «Нокиа», очила с диоптър и портмоне с 22 лева.
На 22 декември отново е извършил два грабежа, като при първия около 16 часа на ул. „П.Р Славейков“ пред блока в който живее, повалил на земята и издърпвал от 67-годишна дамската й чанта, садържаща мобилен аппарат „Нокиа“, сумата от 15 лева и връзка с ключове, а при втория около 18 часа на улица «Захари Зограф» издърпал от 55-годишна дамска чанта с вещи, пари и лични документи на обща стойност около 300 лева.
На 24 декември около 13.35 часа на булевард «Данаил Попов» чрез сила и издърпване отнел от 82-годишна дамската й чанта, съдържаща лични документи, връзка секретни ключове, билети за театрално представление и сумата от 7 лева.
На 27 декември на улица «Дойран» пресрещнал 77-годишна, за да издърпа дамската й чанта със сумата от 1600 лева, лични документи и дамска козметика.
От проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия е установено, че извършител на регистрираните престъпления е 19-годишен от град Тръстеник. Той е криминално проявен с 3 криминалистически регистрации за кражби на РУП – Долна Митрополия за престъпления по чл. 195 от НК, не е осъждан. Част от инкриминираните вещи – мобилните апарати, са открити и са иззети като веществени доказателства. Установени са конкретните техни ползватели. При проверка на търговски обект – оказионен магазин в Плевен, където извършителят е пласирал апаратите, е открит и иззет оставен от него мобилен апарат марка «Моторола», за който е установено, че е предмет на извършен грабеж на столичанина на 21 декември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: