Каква ни чака през 2013 година?

02.01.2013 19:23

Възможност от „развързване на кесията” и неразумни бюджетни политики в месеците преди изборите

Изминаващата 2012 г. не беше лека нито за бизнеса, нито за повечето граждани – били те работещи или зависещи от тях – в България. Икономиката успя да отбележи символичен ръст от 0,5% за първите три тримесечия, а ситуацията на пазара на труда продължи да се влошава. Инвестициите не показаха дългоочаквания растеж и останаха почти без промяна спрямо 2011 г. Единствено, лекият ръст на потреблението и износът за страни извън ЕС задържаха икономиката над повърхността. Това отбелязва в анализа си Десислава Николова от Института за пазарни икономики.
Според нея, предстоящата 2013 година надали ще е по-добра. Положението в еврозоната и в целия ЕС остава изключително трудно. Икономиката на съюза в най-добрия случай ще покаже поредната година на близък до нулата растеж. Вероятността в ЕС и догодина да бъдем свидетели на рецесия също е значителна (40-50%). В същото време САЩ са изправени пред риск от свиване на икономиката заради т.нар. „фискална пропаст”, а в Китай и Турция, които са основни трети пазари на България, се очаква сериозно забавяне на растежа през 2013 г.
Индивидуалното потребление най-вероятно и през 2013 година ще продължи да расте с нисък темп (2-3%), най-вече благодарение на заложеното увеличение на пенсиите (с около 600 млн. лева) и на други социални плащания. Тъй като пенсионерите и социално слабите като цяло имат много ниска склонност към спестяване, допълнителните им доходи ще бъдат насочени предимно към текущо потребление. Стоките с дълготрайна употреба, както и имотите, най-вероятно ще останат встрани от вниманието на потребителите.
Потреблението на работещите се очаква да остане потиснато за сметка на продължаващ ръст на спестяванията заради преобладаващата несигурност както в международен план, така и в страната. На пазара на труд също не се очакват значителни промени, нито в посока подобряване, нито в посока влошаване. Инвестициите изглежда вече са достигнали дъното, но сериозно оттласкване оттам би могло да дойде само с помощта на значителен приток чужди инвестиции и възобновяване на кредитната дейност. Предвид свитите финансови пазари и загубения апетит за риск от 2009 г. насам, обаче, чуждите инвестиции и кредити ще останат предпазливи в краткосрочен и средносрочен план.
Към проблемите на глобалната икономика и на основните ни износни пазари 2013 г. ще добави и още един риск – изборите. В средата на годината ще се проведат избори за нов парламент, което пък автоматично повишава политическия риск и несигурността, в която работят българските граждани и бизнес. Двете основни направление, в които се изразява покачването на политическия риск покрай избори, са следните:
1/ възможност от „развързване на кесията” и неразумни бюджетни политики в месеците преди изборите;
2/ възможност за вземане на властта от правителство, което да предприеме неразумни бюджетни политики
Към момента и двата риска са на дневен ред в България, макар и първият да намаля след приемането на бюджета за догодина. Последните социологически проучвания към момента не излъчват безспорен победител за изборите, което пък подхранва несигурността около следващата администрация, коментира експертът на ИПИ.
Според нея 2013 г. ще бъде поредната трудна година както за българския бизнес, така и гражданите. „Все пак на фона на това, което се случва в редица страни на запад от нас, българската икономика стои относително добре и със следването на добри стратегии бизнесът би могъл да бъде печеливш. Една от задължителните предпоставки за това е правителството – както настоящото, така и следващото – да не му пречи.”, категорична е Десислава Николова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: