Влезе в сила единната данъчно-осигурителна сметка

02.01.2013 12:37

Облагат депозитите ни с 10 процента

Последният ден на април и тази година е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации и плащане съответно на данъка върху дохода на физическите лица. Последното не важи за лицата, получаващи доходите си единствено от трудов договор. През 2013 година влизат в сила обаче единната данъчно-осигурителна сметка, както и 10-процентното облагане на срочните депозити. Тоест, ако имаме депозит от 1000 лева при 5% лихва, в края на периода трябва да получим доход от 50 лева. Той се облага, така че реално банката ще ни изплати 45 лева, а останалите пет ще преведе към хазната.

Единствено плащанията за допълнително задължително пенсионно осигуряване остават извън единната донъчно-одигурителна сметка. Много важно е да знаем, че при нея действа принципът, че текущите плащания отиват за погасяване на най-старото задължение назад във времето. Принципът има и няколко изключения. Едното от тях възниква при ревизионните актове, които все още не са влезли в сила (например са обжалвани). В такъв случай те не влизат в механизма на разпределяне на парите по единната сметка, докато не се вземе окончателното решение за тях и не се постанови влизането им в сила. Второто важно изключение е за самоосигуряващите се, които могат да заявят желанието си да платят здравни вноски, независимо от това, че имат някое старо неплатено задължение. Това може да стане със заявление, подадено преди плащането.
Данъчната кампания започва от началото на годината и приключва в края на април. До 11 февруари подаването на декларация и плащането на данъка ни носи 5% облекчение. Данъчните припомнят, че декларациите могат да бъдат попълнени и изпратени по електронен път, както и да бъде платен данъка, стига да имаме електронен подпис. Иначе декларациите могат да бъдат подавани в клоновете на приходната агенция или изпращани по пощата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: