Басейнова дирекция – Плевен стана на 10 години

18.12.2012 15:22

Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен отбеляза 10-годишния си юбилей с тържествен съвет на 18 декември. Програмата на заседанието премина под мотото: „Басейнова дирекция-Плевен – минало, настояще и бъдеще“.
Създаването на Басейновите дирекции, в това число и тази в Плевен, започва в началото на 2002-ра година със заповед на министъра на околната среда и водите тогава Долорес Арсенова. Те носят имената на отделните райони за басейново управление – Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски. За административен център на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район е избран град Плевен. През 2002-ра година започва сформирането на екипа на Дирекцията. Първият директор на Басейнова дирекция – Плевен е инж. Цветанка Димитрова. След това управлението се поема от Божидар Илиев, Тошко Тодоров, а от 2010-та директор е Румен Пенков.
Дунавският район за басейново управление с център Плевен включва водосборните области на реките Искър, Ерма, Нишава, Огоста и западно от Огоста, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом и Дунавски Добруджански реки. Басейнова дирекция – Плевен, като териториален обхват, е най-голямата в страната – общата площ, която обхваща дирекцията, е 47 235 кв. км или 42,5% от територията на България. Като административно-териториален обхват, дейността на Басейнова дирекция Дунавски район покрива 18 области на България или 126 общини. Предвид голямата територия на Дунавския речен басейн, с цел изграждане на добре организирана и гъвкава структура, към Басейнова дирекция – Плевен са създадени изнесени работни места, известни още като регионални водни бюра, в градовете Враца, София, Велико Търново и Русе. Към днешна дата екипът на Басейнова дирекция – Плевен е от 79 души.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: