Р. Петков: ГЕРБ остават сами в залата

14.12.2012 12:13

„Текстовете в изборния кодекс са „видима предпоставка за измама с изключително големи размери“, това заяви на пресконференция в Плевен депутатът от Левицата Румен Петков. Като пример, той посочи недопускането на наблюдатели в това число и международни, до районните и централни избирателни комисии.
Обяснението на Правителството било, че ще се гарантира онлайн контрол, което според Румен Петков е нелепо, тъй като поради технологични причини „няма да се постигне автентичен поглед върху атмосферата на избора, сравнено с живото наблюдение“ и ще доведе до грубо нарушение на основната препоръка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за максимална публичност на изборния процес. Депутатът подчерта, че основната цел на опозицията е всичко да бъде направено максимално публично.
Фактът, че се предвижда да не бъде предоставен автентичен протокол от участието в изборния процес, може да се счита като поредна предпоставка за манипулации, тъй като при липса на официално подписан протокол, няма да могат да бъдат обжалвани фалшификациите.
„ГЕРБ са на път да останат сами във залата и както Европа, така и целия демократичен свят да видят, че пред тях няма цена, която да не платят, за да останат във властта“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: