Консултативният съвет по култура ще има нов състав

04.12.2012 15:21

Проблемите в плевенската култура, решението на последната сесия на местния парламент за обединяването на филхармонията, общинската хорова формация и духовия оркестър в един общ културен институт и дискусиите и пресконференциите на различните политически партии около него накараха кмета на Плевен професор Стойков да смени основната тема на брифинга за журналисти и изложи своята позиция по случая.
Той отново заяви, че предложението е на новосформирания Консултативен съвет по въпросите на културата, като според него не е логично хоровата формация да получава общо 150 лева на час за съвместните си участия с плевенската филхармония, от които приходите на последната надхвърлят хиляди лева, като визира спектакъла „Ян Бибиян”. Според изнесената от кмета справка парите за култура за тази година надхвърлят 4 милиона и 300 хиляди лева, като в тази сума не влизат постъпилите суми като дарения и допълнителнта субсидия за всеки продаден билет. Разходите в перото на сборния бюджит на община Плевен, предвидени за култура, се разпределят както следва – 2 млн 865 хил лева – местна отговорност, 1 млн 468 хил лева – държавна отговорнст.
„Гарантирам, че и през 2013 година ще запазим процента местна отговорност”, заяви на брифинга професор Стойков. Кметът ще предложи на 4-те групи, представени в местния парламент, да излъчат по двама свои представители от културните среди, които да участват в Консултативния съвет по въпросите на културата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: