Подписваме договора за депото за битови отпадъци

26.11.2012 22:03

Договорът с Министерство на околната среда и водите за изграждането на депото за битови отпадъци ще бъде подписан на 29 ноември, четвъртък, в 9 часа в Актовата зала на община Плевен, заяви на брифинг за жуналисти кметът Димитър Стойков. Събитието ще уважи еко.министърката Нона Караджова.
Припомняме, че с решение на Министерски съвет проектът на Община Плевен бе одобрен и взето решение да се премине към инженеринг, т.е. успоредно проектиране и строителство.
Община Плевен е водеща в изготвянето на проекта, защото на нейна територия ще се намира новото депо. Своите отпадъци тук ще извозват още пет общини – Гулянци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър и Пордим. Предвидено е да бъдат изградени и две инсталации – сепарираща и компостираща за т.нар. зелени отпадъци. Ще се извършва обезвреждане на опасни отпадъци, ще има и система за улавяне на биогаз.
Стойността на проекта е 27 795 953.90 лева, от които 5.8%, или 1 612 165 лв., ще е общият собствен принос на горепосочените общини. Основната част от него е за сметка на Община Плевен, като собственото ни участие вече е подсигурено от отчисленията, които Общината прави към МОСВ. В бъдеще ще се търси възможност за изграждане и на завод за изгаряне на битови отпадъци. Един такъв завод намалява количеството на депонираните отпадъци с 90%, като продукцията на компостиращата и сепариращата инсталации ще бъде насочена именно към него.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: