3 август – Световен ден на динята
Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма. По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92%. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.
Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.
НАЙ-НОВИ:
- Децата от ДГ “Снежанка” участваха в празник на Българската армия в Плевен
- Златен медал за Кристиан Петров от Арт школа „Колорит“ от Международния конкурс „Космическо изкуство 2024“
- 800 участници в 10-ти Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” в град Левски – фото-галерия
- Плевенчаните Ани и Венелин Георгиеви с трети места от международен фестивал в Израел
- Великденско настроение завладя село Асеновци - снимки
- НССБ с дарение за училището в плевенското село Мечка
- Читалищата в община Червен бряг и ФК "Хайде на хорото" възродиха българските традиции - снимки
- Лечение с музика? Музикотерапия – какво представлява и как ни помага?
- Защо студентските бригади са най-доброто нещо за придобиване на нови умения у един студент?
- Община Кнежа зарадва 450 социално слаби и възрастни хора с великденски козунак