Работещите в „Борба с градушките“ готвят протести

27.07.2015 12:51

27.07.gradushki

Работещите и служителите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ /ИАБГ/ готвят протести. Това съобщиха днес на брифинг в пресклуба на БТА лидерът на КНСБ за Плевенска област Янчо Андонов и председателят на синдикалната структура на полигон Долни Дъбник към ИАБГ Цветослав Христов. Това, което кара работниците, отговарящи за опазване на земеделската реколта от градушки, да изразят своето недоволство чрез протест са ниските заплати, липсата на кадри, мизерните условия на труд. Социално напрежение в структурите на Агенцията има вече четвърти месец.
Според данните, изнесени днес на пресконференцията, в ИАБГ трябва да работят около 900 души на щат. След поредица от съкращения в последните години общата численост на щатните бройки в Агенцията е 593 души като това не означава, че е намален обемът на работата. В утвърдения за 2015 г. бюджет на ИАБГ разходите за персонала са намалени с 10%. Средната работна заплата в Агенцията е 432 лв., като 395 лв. е възнаграждението на ракетните стрелци, които дават по 36-часови дежурства.
На територията на област Плевен функционират 20 площадки към полигона в Долни Дъбник. Нито една от тях не е с течаща вода, някои дори нямат и ток, обясни Цветослав Христов. Колегите си носят вода в туби, а в тези горещини няма къде да си съхранят храната. Транспортът до работното място също е за сметка на самите стрелци.
На всяка една площадка работят по трима стрелци, а в самия полигон – 20 специалисти. Около 65% от служителите са на възраст над 50 години, млади хора не желаят да работят за толкова ниски заплати.
Работещите в ИАБГ са подготвили и изпратили протестна нота, адресирана до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, министъра на земеделието и всички заинтересовани институции. В нея те посочват мизерните условия, в които са принудени да работят, ниското си възнаграждение и нуждата от повече квалифицирани служители.
Работещите в „Борба с градушките“ са категорични, че ако до утре техните искания не получат отговор, започват символични протестни действия на работните си места. От 1 август са в готовност и за ефективни протести, но без това да нарушава дейността по опазване на реколтата от градушки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: