Калин Вельов в Плевен: През последните 20 години музикалната култура реално не съществува за държавниците ни

16.12.2014 16:04

16.12.kalin1

Екип на Българската музикална асоциация, начело с нейния изпълнителен директор – перкусионистът Калин Вельов, се срещна с музикални дейци от Плевен днес в читалище „Съгласие“. Визитата бе част от поредицата срещи на БМА с музиканти от всички гилдии в страната. Събитията са с цел представянето на организацията и разясняване на предимствата, които биха имали изпълнителите, като нейни членове.
Калин Вельов обясни, че целта на БМА е да обедини всички музиканти и музикални институти в страната, което по думите му се е случило в развитите държави още през 70-те години на миналия век. Днес тези организации са нещо толкова силно и представително, без чието мнение не се взема решение за закон, например, отбеляза перкусионистът. Като пример за липса на координация у нас, той посочи назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура, изтъквайки, че е необходим диалог между музикантите и държавата.

16.12.kalin2
Калин Вельов сподели, че музикантите в България са между 5000 и 15 000 човека, а по време на проведените досега срещи всички участници в тях са заявили, че категорично е необходимо и у нас да има представителна организация. „Това ще бъде най-малкото една информационна мрежа, по която всички, свързани с музикалната култура, ще могат да си комуникират и помагат. Във всеки град имаме среща и с представители на съответната община, които се занимават с ресор „Култура“, а важното е, че от тях също получаваме необходимата подкрепа. Защото всички ние сме част от една верига, която не може да работи добре, ако някоя от брънките не се движи“, изтъкна популярният музикант.
Вельов не скри, че през последните 20 години музикалната култура у нас реално не съществува за държавниците ни. Разбирам, че те имат други приоритети и че има много по-сериозни материи от тази, но в най-тежките периоди от нашата история сме оцелявали благодарение на духа и културата си, подчерта той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: