С изложба в РИМ Районен съд – Плевен отбеляза Европейския ден на гражданското правосъдие

25.10.2024 17:46

Днес Районен съд – град Плевен отбеляза Европейския ден на гражданското правосъдие по един различен начин. Съвместно с Регионален исторически музей – град Плевен бе представена изложбата „Юридическата общност в свободен Плевен – архивите говорят“, посветена на 145 години от приемането на Търновската Конституция под музикалния съпровод на Мария Александрова – флейта и Магдалена Начева – пиано.

На откриването на изложбата в Регионален исторически музей днес присъстваха настоящи и бивши магистрати от Окръжен и Районен съд.

Заслужено признание бе отдадено на председателите на Районен съд – Плевен през годините, като настоящият административен ръководител и председател на съда – Съдия Вера Найденова връчи на всеки един от тях плакет в знак на благодарност и признателност за техния принос за развитието и утвърждаването на правосъдието в нашия град.

В изложбата могат да бъдат видени разнообразни архивни документи и материали, от които Медальон, носен от председателя на съда по време на заседание; Восъчен печат на III-то мирово отделение, създадено през 1927 година при Окръжен съд – Плевен; Фотография на сградата на съда от 26 януари 1926 година; Снимков материал на първия състав на Плевенски Окръжен и Мирови съд от 8 ноември 1880 година, както и на състав на Плевенския Окръжен съд, 20-те години на ХХ век; Фотографии на видни плевенски юристи; Призовки, решения и протоколи от 1908 година и от 1914 година; Покана за бал на съдиите и адвокатите от 1929 година; Книга за отказ от наследство от 1898 година; Съдебни дела от 1930 година и юридически кът, пресъздаващ работната атмосфера от края на IX и началото на XX век.

Експозицията може да бъде видяна от гражданите и гостите на град Плевен до 25.02.2025 година във Втора изложбена зала, ет.2 в Регионален исторически музей – град Плевен.

Това информират от Районен съд – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: