Народният представител Марио Рангелов: Надмогнете страха и гласувайте!

25.10.2024 14:58

  • Г-н Рангелов, от Алианс за права и свободи обещахте позитивна предизборна послания и срещи с хората в населените места от област Плевен. Впечатленията Ви в края на кампанията?

Проведохме наистина една позитивна кампания в рамките на месец. Вече 23 години се занимавам с политика и избори, но за пръв път отчитам такава трудна кампания, в която избирателите се страхуват да ходят на събрания и срещи, а някои от тях дори да бъдат членове на секционни комисии или застъпници. Този страх се нагнетява допълнително от поведението на различни държавни институции на територията на област Плевен, с които буквално нямаме комуникация. При тях явно също е всят страх, което не е нормално за една европейска България.

Обикаляйки цял месец от къща в къща, правя изводи за изкривяване на целия политически процес по агитация. Това е един от големите проблеми не само в областта, но и в държавата ни. Защото, когато дойдат избори, избирателят търси прекия контакт с кандидата за народен представител, за да поеме последния лични ангажименти към него – дали за да назначи някой от семейството му на работа или пък да сложи някой „петаче“ в джоба си. Никой не търси обществения интерес, а пряко личния си интерес. След това търсим в Народното събрание обществени представители, които да се грижат обаче за обществения интерес –  за инфраструктурата, за социалните дейности, за образованието, а сме пратили такива, които да обслужват нечии лични интереси…

Загуби се същината на изборния процес. Преди години партиите представяха своите платформи, търсеха с тях подкрепа от избирателите. Вече платформи няма! Политическият процес се изкриви в това, да се плюем един друг политическите опоненти, смятайки, че по този начин ще получим вота на избирателя. Това пък направи така, че самият избирател да се отврати буквално от цялата политическа класа, за което и е доказателство ниската избирателна активност.

Затова, ние приключваме една позитивна кампания. Но е факт, че от тази сутрин в къщите, в стаите на наши избиратели и симпатизанти, влиза полиция и оказват по този начин влияние върху това, нашите избиратели да си вършат спокойно работата. Сигурен съм обаче, че това няма да демотивира нашите избиратели. Напротив! Ще ги мотивира допълнително да работят още по-усърдно.

  • Успяхте ли по време на кампанията да убедите избирателите, че именно вие сте хората, защитили в годините и защитаващи сега техните интереси?

Естествено, че успяхме да ги убедим. Ние работим от доста време пряко с нашите избиратели. Направи ли сме така, че от нашите възнаграждения като народни представители да подпомагаме наши избиратели, които имат здравни проблеми, такива, които имат юридически проблеми, но не могат да си позволят услугите на юрист…

Тук обаче искам да отбележа, че в началото на месец юли Областният съвет на ДПС все решение, с което ме натовари да подкрепя, заедно с него естествено, почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган. Аз спазих това решение, но зад гърба ни, някои членове на Областния съвет са си водили самостоятелни разговори, търсейки своите лични, кариерни или каквито и да са други изгоди, което доведе до това разцепление в област Плевен. Тези хора са малцинство в Областния съвет, но това със сигурност ще рефлектира върху нашите изборни резултати. Доказателството за това, че ние сме си автентичното ДПС и това ДПС, което в годините се е развивало и постигнало добри изборни резултати, е това, че ние отидохме сега при избирателите ни и видяхме в техните очи, в разговорите ни с тях разбирането, че в „другото“ ДПС са само хора, които търсят единствено личния си интерес. Те не търсят контакти и разговори с хората.

Затова смятам, че нашите избиратели, тези, които са видели и оценили нашите дела във времето, те ще ни подкрепят, без значение на натиска и страха, който се всява сред тях.

  • Да припомним, какво направихте като народен представител от ДПС и какви ангажименти бихте поели през избирателите от област Плевен?

Въпреки, че съм народен представител вече 6-ти мандат, реално тези мандати се изразяват в рамките на 2 години и половина. Ще припомня, че по мое предложение се направиха и приеха промени в Закона за лечебните заведения. Чрез тях всеки месец в университетската болница УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ влиза една сериозна сума за повишение на възнагражденията на лекари и медицински сестри. Предложението направих тогава след разговор с председателя на ДПС по това време г-н Карадайъ, който ми разреши по мое предложение да поканя всички колеги народни представители от област Плевен, без значение кой от коя парламентарна група е.

Ще припомня също, че като народен представител, след дълго ходене в различни институции, направих питане да регионалния министър за Околовръстния път на Плевен, свързващ ни с АМ Хемус. Там проблемът е следния: в останалите 2 варианта – син и червен, единият е в „Натура“, а другият минава в зоната на Кайлъка и живущите там са притеснени от евентуалния тежък трафик. Но този въпрос смятам, че е важен за Плевен, за да може да се обособи една индустриална зона около магистралата и Брестовец, което ще помогне и икономически за развитието на Плевен. Моят основен приоритет и за Плевен, и за България, си остава сектор „Образование“. Там е разковничето на просперитета на родината. Образованието ни търпи промени – в учебните програми, в учебните планове, в самите учебници. Затова едно от нещата, които смятам, че са важни и за икономиката ни, и за изграждането на ценности в младото поколение, е образованието. Аз смятам дори, че в началните курсове на образование трябва да се наблегне не толкова на материята, колкото на самото възпитание в морални ценности и в родолюбие на нашето подрастващо поколение.

Другият сектор е здравеопазването. Плевен се превърна в регионален здравен център за Северна и Централна България. Като такъв, смятам, че ако се инвестира допълнително в сектора, градът ни може да се превърне не само в здравен, но и в икономически център, във връзка с разширяване на здравните грижи. Затова едно от нещата, за които ще работим да не бъдат задушени икономически държавните болници. Те трябва да не са юридически лица, регистрирани по търговския закон, а 100% държавни публични дружества, защото те не могат да бъдат конкурентно-способни на частните болници, които са много по-гъвкави. Затова, ако бъда избран за народен представител, ще предложа на колегите от нашата парламентарна група да се промени статута на държавните болници.

  • Вашите очаквания за това, което ще се случи след поредните парламентарни избори? Ще има ли кабинет? Как евентуално ще се позиционира Вашата парламентарна група?

При условие, че се явяваме на седми поред избори, дали ще има кабинет няма как да знам. „Алианс за права и свободи“ би се коалирал там, където наистина има ясна визия за евроатлантическата ориентация на държавата, както и ясни приоритети, които са важни за държавата. И в сектор „Образование, и в сектор „Здравеопазване“, и в сектор „Правосъдие“. Всичко е въпрос на разговори, а ние винаги сме били диалогични и готови да разговаряме.

Проблемът при нас е, че дълги години в опозиция, ДПС като че ли бяхме с наложена мантра – всички срещу ДПС. Това доведе до този развой да имаме двама съпредседатели. Реално аз за 2 години в парламента виждам, че на терен – в Народното събрание, в комисиите, в кулоарите, всички работят добре с нас като народни представители. Обаче, когато излезем в медиите, сме оплювани, сатанизирани, което доведе до това, да търсим варианти наши ръководители да са оперативни хора, защото не може да отречем тази оперативност, която я имаше досега през последните няколко месеца. Всяка една партия има нужда да развива своите кадри и да им дава шанс да работят кариерно, защото иначе се изчерпва много бързо. Това доведе според мен и до разцеплението в ДПС. Надявам се този път обаче на разум в партиите – да няма това противопоставяне, а да има ясна цел за развитието на държавата ни. Ако трябва 5 неща да се вземат като решения и важни приоритети за държавата ни, но да се гласуват и изпълнят. Например: планът за възстановяване. Смятам, че много партии ще подкрепят такава инициатива, и ако не може да се състави кабинет, тогава пак да се ходи на избори…

  • Какво ще призовете вашите избиратели?

Да надмогнат страха! Да не се продават, защото така продават бъдещето на децата си! Да бъдат единни в посоката, в която градим вече трета година ДПС Плевен! И да ни подкрепят на 27 октомври, естествено, с №13 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: