Румънски дипломати почетоха в Плевен Деня на румънската армия

25.10.2024 13:33

Румънска делегация посети днес Плевен, за да отдаде почит към румънските войници и офицери, загинали по време на Плевенската епопея през 1877 г. Поводът за дипломатическата визита е отбелязването на Деня на румънската армия 25 октомври.

По традиция в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” панихида в памет на загиналите за Освобождението на Плевен и България румънски воини отслужи представителят на Румънската православна църква у нас отец Налуцо Опре. Пред плочата с имената на загиналите румънски офицери и войници преди 147 години на фасадата на Мавзолея венец поднесе Василе Онесимюк – Аташе по отбраната в Посолството на Румъния у нас. Цветя в знак на почит поднесоха и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и директорът на Регионалния военноисторически музей Нели Станева.

Гостите изразиха своята благодарност към Община Плевен за съхраняване паметта за събитията отпреди 147 години и подвига на румънските воини освободители.

Румънската делегация поднесе цветя и в Мавзолея на румънските воини в с. Гривица и в Главната квартира на Румънската армия в Пордим.

Това информират от Пресцентър на община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: