15 лекари от ,Сърце и Мозък‘ Плевен взеха участие в Националния юбилеен конгрес по кардиология в Пловдив

17.10.2024 8:32

  

15 лекари от клиниката по кардиология, с ръководител проф. д-р Яна Симова,  участваха в Националния юбилеен конгрес по кардиология в Пловдив. Внушителната делегация изнесе две лекции, представени от проф. Симова, една презентация на клиничен случай и 12 абстракта, представени в постерните сесии. Споделени бяха както интересни клинични случаи, така и дългосрочни проекти на клиниката по кардиология с голямо обществено и социално значение.

Изключителен интерес предизвикаха презентациите относно идентификацията на пациенти с фамилна хиперхолестеролемия чрез каскаден скрининг,  скрининг за болестта на Фабри при високорискова група пациенти, системно възпаление и атеросклеротични заболявания, трудности при диагностицирането на пациенти със сърдечна амилоидоза. Кардиолозите обърнаха специално внимание и на дългосрочното проследяване на пациенти с необясним синкоп с помощта на имплантируем loop-рекордер, както и на множеството прояви на кардиотоксичност при пациентка с белодробен карцином.

Всички разработки, които бяха представени на конгреса, са плод на добрата съвместна работа на мултидисциплинарните екипи на ,Сърце и Мозък‘ Плевен – кардиолози, кардиохирурзи, неврохирурзи, специалисти по образна диагностика, онколози, невролози, съдови хирурзи, имунолози.

„Националният конгрес по кардиология в Пловдив беше изключително добре организиран, за което немалка заслуга има новоизбрания председател на Дружеството на кардиолозите – професор д-р Иван Груев. Посещаемостта надмина очакванията ни, залите бяха пълни, включително и с правостоящи. Всички делегати имахме възможността да се насладим на елитно международно присъствие на място в Пловдив, на водещи експерти в различни сфери на кардиологията, които представиха своя опит. Ние, кардиолозите от ,Сърце и Мозък‘, Плевен, се гордеем, че бяхме част от това престижно събитие и имахме възможността да споделим нашия опит и резултатите от нашата дейност пред такава аудитория“, сподели проф. Симова.

Информация и снимка:  ,Сърце и Мозък‘ Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: