В Деня на хляба: 23 домакини подредиха пъстра трапеза в НЧ „Зора -1990г.“, село Победа

16.10.2024 14:54

С вкусна кулинарна изложба, читалище „Зора-1990“ – село Победа отбеляза Световния ден на хляба – 16 октомври. В знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене, двадесет и три местни домакини участваха със своите тестени изделия в подредената пъстра трапеза в местното читалище. В изложбената зала бе уредена и фотоизложба от архивни кадри от читалищни кулинарни проекти. На този ден призоваваме всички да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти, снимки и други. Изобилие от пити, лучници, бананов хляб, четири вида баници, кекс, пица, кифли, руло, мъфини, баклава, месена домашна торта, ябълков пай и пастички бяха приготвени специално за този ден в знак на уважение към хляба и храната. Всички доброволци, участвали в читалищната инициатива, бяха възнаградени за своя труд с тематични подаръци, поднесени от читалищния екип.

Удовлетворени сме, че успяваме да насочим интереса и на децата към създаването на традиционен хляб, пити и баници, като провеждаме летни кулинарни работилници с тях.

Неведнъж читалищния екип работи за възстановяване, разпространяване и съхраняване на местните кулинарни традиции, като се стремим да  постигаме приемственост на поколенията!

Това сподели Димитринка Гетова,секретар на НЧ „Зора -1990г., село Победа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: