Шахматистките на „Спартак Плевен XXI“ до 14 г. са шампионки на Държавното първенство

07.10.2024 8:00

 

Юношите и девойките на „Спартак Плевен XXI„ затвърдиха силното представяне на клуба през 2024 година. От 1 до 4 октомври в к.к. „Боровец“ се проведе Държавното Отборно Първенство по класически шахмат за юноши и девойки. При девойките до 14 години, отбор в състав: Катерина Бояджиева, Спасимира Русева и Натали Цанева завоюваха заслужено шампионската титла! С изключително силна игра (4 победи от 4 мача) те не оставиха никакво съмнение в своята класа, като станаха първи един кръг преди края на първенството! Нито една от шахматистките не допусна загуба в личните си срещи.

Девойките на „ Спартак Плевен XXI„ до 18 години в състав: Виктория-Елизабет Миткова, Йоана Кръстева и Катрин Нинова със спечелени 4 мач точки се окичиха със сребърните медали. Показателен за борбеността на плевенските шахматистки е факта, че всичките играха срещу противнички със средно ело превишаващо тяхното собствено с 80 до 200 точки! Това е и пета поредна година, когато този отбор е неизменно с медали.

При юношите до 18 години отборът в състав: Кристиян Милев, Александър Георгиев, Теодор Цветанов и Кристиян Георгиев се представи отлично, като 2 кръга преди края водеше в класирането. Решителни се оказаха последните им два мача, в които те пропуснаха да спечелят директния мач за титлата срещу „Виктори“ (Благоевград), като завършиха 2:2, а в последната среща загубиха нелепо от Славия с 1.5:2.5. и останаха трети. Въпреки това, третото място е успех за този изключително талантлив отбор, като се има в предвид, че отборът бе предпоследен по рейтинг от всички отбори.

„Спартак Плевен XXI„ участва и с втори състав при юноши до18 години!  Вторият ни отбор в състав Мартин Вълчев, Владислав Кръстев, Виктор Комитски и Станислав Панов се бори мъжки и загатна за потенциала си, а негови състезатели ще попълнят първия отбор през 2005 г.,

Любопитно е, че плевенският клуб „копира“ свой успех от преди точно един месец! На провелото се Държавно Отборно Първенство за мъже и жени 1 до 5 септември жените станаха шампионки един кръг преди края, а мъжете, които са предпоследни по рейтинг, станаха трети. Сега пък на първенството, което се провежда от 1 до 4 октомври, девойките до 14 години станаха шампионки кръг преди края, а юношите до 18 г. също са предпоследни по рейтинг и станаха трети.

Веднага след първенството по класически шах, от 4 до 6 октомври се проведоха и първенствата по ускорен шах и блиц. На тях отборът на „Спартак Плевен XXI“  при момичетата до 14 години стана шампион на ускорен шах и втори на блиц. Девойките до 18 години станаха трети на блиц и 4-ти на ускорен шах, а юношите до 18 години са 5-ти  на ускорен шах и 4-ти  на блиц.

Така плевенският клуб завърши първенствата с 2 златни,2 сребърни,2 бронзови и три места в призовата шестица.

Ръководството на „Спартак Плевен XXI“ благодари на треньорите на клуба Михаил Гигов и Мартин Дяков за тяхната  работа, както и на Община Плевен за финансовото подпомагане, с което се осъществи участието в първенството.

Това информират за Плевен за Плевен от „Спартак Плевен XXI“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: