Изложба на японското хартиено изкуство Кири-е гостува в Плевен до 19 октомври

04.10.2024 15:45

За първи път Плевен е избран да бъде един от домакините на проява в рамките на Дните на японската култура в България. Тази есен в инициативата са включени общо 23 събития в 7 големи града на страната. Традиционните организатори са Посолството на Япония в Република България и Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“. Събитието, с което Плевен е част от инициативата, е изложбата „Природна хармония“ на японското хартиено изкуство Кири-е. Експозицията бе открита официално в ХГ „Илия Бешков“ в четвъртък вечер и ще остане в града до 19 октомври.

„С изложбата в Плевен за първи път представяме в града изкуството кири-е. В нея са показани над 70 творби на 27 автори, от които 18 са японци. В съботния ден ще се състои и демонстрация на кири-е в галерията“, каза при откриването Ани Иванова, организатор и куратор на „Природна хармония“. Тя обясни, че кири-е е японско изкуство, което започва още от седми век. Внесено е от Китай, като с него са се правили шаблоните за декорация на кимона и други текстилни произведения. След Втората световна война в Япония започва да се използва като техника. „Така, както някои автори работят с акварел и акрилни бои, то някои могат да правят творбите си в кири-е. „Кири“ на японски означава режа, а „е“ е наставката, която се слага за картина, т.е. рязани картини“, допълни Иванова и сподели, че в България e най-голямата неяпонска група автори на кири-е в целия свят.

От името на Община Плевен откриването на експозицията в Галерия „Илия Бешков“ уважиха заместник -кметът Елина Димитрова и началникът на отдел „Култура и туризъм“ Анелия Дечева. „Радвам се, че с Вашето гостуване публиката в Плевен има възможност да се докосне до нещо различно и непознато. За Плевен е чест да бъде избран за един от домакините тази година на събитията в рамките на Дните на японската култура в България“, сподели Елина Димитрова и пожела успех на изложбата.

В България изкуството Кири-е идва през 2013 година. От тогава в страната има групи творци, които участват в ежегодни колективни изложби и популяризират техниката чрез работилници и различни събития. Ани Иванова е първата от българските автори, която започва да експериментира с цветни оригами хартия. Благодарение на над 10-годишното си присъствие в България, днес, заедно с икебана, оригами и калиграфия, кири-е е едно от най-популярните изкуства в България. Изложбата, показана в Плевен, е плод на много труд и желание за реализация.

Информация и снимки: Пресцентър на община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: