Стартира Скринингова кампания, финансирана от НЗОК, за рак на маточната шийка

04.10.2024 11:09

В изпълнение на утвърдена от Министъра на здравеопазването Скринингова кампания за рак на маточната шийка през 2024 г. от м. Октомври 2024 г. касата започва да заплаща следните дейности:

  • Преглед, извършен от лекар – специалист по „Акушерство и гинекология“;
  • Медико-диагностично изследване „Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от женски полови органи“, извършено от лекар – специалист по „Обща и клинична патология“.

Посочените дейности се извършват от лекари, сключили договор с НЗОК:

  • На жени на възраст от 20 до 29 г. вкл., независимо от здравноосигурителния им статус;
  • На жени на възраст от 40 до 49 г. вкл., независимо от здравноосигурителния им статус.

Лекарите – специалисти по „Акушерство и гинекология“ оказват медицинската помощ на тези лица, без да им е издадено „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“ (бл. МЗ-НЗОК № 3) от личния лекар. При прегледа специалистът по „Акушерство и гинекология“ взема материал за цитонамазка, а оказаната медицинска помощ се отразява в „Амбулаторен лист“ (бл. МЗ-НЗОК № 1). За извършване на цитологично изследване на взетия материал специалистът издава „Медицинско направление за медико-диагностични дейности“ (бл. МЗ-НЗОК № 4).

Въз основа на издаденото направление, лекарите – специалисти по „Обща и клинична патология“ – изпълнители на медико-диагностични изследвания по пакет „Обща и клинична патология, осъществяват изследването и интерпретират резултатите.

Националната здравноосигурителна каса заплаща за прегледа при специалист АГ, цената, заплащана за първичен преглед, и цената на медико-диагностичното изследване, регламентирани в НРД за медицинските дейности за 2023-2025 г., действащи през съответния период.

В изпълнение на посочените дейности, РЗОК-Плевен е сключила допълнителни споразумения към индивидуалните договори на 18 изпълнители на специализирана помощ по АГ. За изпълнителите на медико-диагностична дейност подписаните допълнителни споразумения са 5, на територията на област Плевен.

Това информират от РЗОК.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: