150 години образование в село Ореховица ще отпразнува ОУ „Христо Смирненски“ на 30 октомври

01.10.2024 12:09

Основно училище „Христо Смирненски“ село Ореховица има огромен повод за гордост. На 30 октомври школото ще отпразнува 150 години образование в крайискърското село. В събитието ще се изяви театрален състав включващ настоящи и бивши възпитаници на ОУ „Христо Смирненски“ под ръководството на учителите Моника Динкова и Янка Петкова. Като комплимент към гостите ще има и богата музикална програма в изпълнение на ученици и гости.

По време на честването ще се проследи историята на образованието в Ореховица, ще се почетат бивши директори и преподаватели, както и изявени възпитаници на ОУ „Христо Смирненски“.

Първото училище в Ореховица е създадено от свещеника Петър Христов през 1874 година. През 1881 година училището се мести на територията на днешната си сграда. Първите сведения за броя на учениците са от 1897/98 година, когато са се обучавали 118 деца в четири отделения /класове/. През 1919/20 година се открива и първият прогимназиален клас.

Съвременната сграда е построена в периода от 1932 до 1934 година, като почти ежегодно базата на училището се обновява благодарение на община Долна Митрополия. Днес Школото разполага с изцяло обновен компютърен кабинет, а през следващите две години предстои и изграждане на модерен STEM център.

През годините директори са били бележити личности като Васил Бешов, Иван Цеков, Милка Бемберска, Марин Йотов, Стоян Миков, Петрушка Петрова и Благовест Петков. От 2016 година училището е под ръководството на Здравко Пенев, който съумява да намери перфектния баланс между опита и младежкия хъс в своя екип.

Богато с историческото си минало, работещо с плам и дръзновение, уверено гледащо в бъдещето, ОУ „Христо Смирненски“ ще продължава да бъде духовно огнище, средище на образованието, културата и възпитанието.

Директорът Здравко Пенев, както и целият колектив на ОУ „Христо Смирненски“ село Ореховица, имат удоволствието да поканят всички хора, свързани с училището, на отбелязването на 150-тата му годишнина. Тържеството ще се проведе на 30 октомври 2024 година, от 10:00 часа, в сградата на читалище „Отец Паисий – 1910“ село Ореховица.

Информация и снимка: Христо Миков, учител ЦДО – прогимназиален етап в ОУ „Христо Смирненски“ с.Ореховица

#тагове:

НАЙ-НОВИ: