С иновативни методи в инвазивната кардиология лекарите в ,Сърце и Мозък‘ спасяват човешки животи

01.10.2024 9:16

С 200-та успешна инплантация на аортна клапа по безкръвен метод инвазивните кардиолози от ,Сърце и Мозък‘ Плевен посрещнаха Световния ден на сърцето – 29 септември.

От началото на годината специалистите са поставили над 270 устройства, включително 70 високотехнологични пейсмекъра за лечение на сърдечна недостатъчност и за предотвратяване на внезапна сърдечна смърт.

 

Инвазивният кардиолог д-р Павлин Павлов заедно с началник на клиниката по кардиохирургия, д-р Йордан Красналиев, по време на транскатетърна аортна клапна имплантация (TAVI)

В болница ,Сърце и Мозък‘ Плевен извършиха 200-та успешна имплантация на аортна клапа по безкръвен метод. Иновативната интервенция се прилага при пациенти с множество придружаващи заболявания и напреднала възраст, които не биха издържали на стандартната отворена хирургична смяна на аортната клапа. С прилагането на съвременния метод, известен като TAVI (транскатетърна аортна клапна имплантация), пациентите с тежко стеснение на аортната клапа получават шанс за лечение. Клапата се имплантира през малък разрез в бедрената артерия, което значително намалява рисковете при по-възрастните пациенти. Високите резултати се постигат благодарение на успешната работа на мултидисциплинарния екип от кардиолози, инвазивни кардиолози и кардиохирурзи.

„Изключително интересен беше нашият пациент номер 200 – възрастна жена, с много увредени и стеснени артерии на двата крака и на двете ръце, което прави достъпа за поставянето на клапата невъзможен. Специално за този случай поканихме д-р Даниел Унич, водещ експерт от Хърватия, и с неговите насоки осъществихме имплантацията през т.нар. трансапикален достъп – разрез с размер около 4 см между 4-то и 5-то ребро, точно над сърдечния връх. От там имплантирахме клапата. Тази техника се използва рядко и е технически по-сложна. За щастие процедурата мина успешно и пациентката беше изправена на крака  и раздвижена още на същия ден“, информира д-р Павлин Павлов, началник на отделението по инвазивна кардиология.

Друг иновативен метод, прилаган от кардиолозите в болница ,Сърце и Мозък‘ Плевен за лечение на тежки случаи на сърдечносъдови заболявания е т. нар. „ротаблация“. Този метод позволява справяне с твърдите калциеви плаки в кръвоносните съдовете на сърцето, които често затрудняват стандартните процедури, като имплантация на стент. При пациенти със сериозно стеснение на артерията, причинено от калцирани плаки, ротаблацията е решаващ метод. Чрез специален инструмент с диамантено покритие, който се върти със 150 000 оборота в минута, плаката се премахва и вече не пречи на стента да прилепне плътно към артерията, възстановявайки нормалния кръвоток. Тази технология е особено полезна при комплексни случаи, с каквито специалистите се срещат ежедневно, и им позволява да помогнат максимално на пациента.

От началото на годината екипът на д-р Николай Петров в отделението по кардиостимулация към клиниката по кардиология успешно имплантира над 270 устройства, включително 70 високотехнологични пейсмекъра за лечение на сърдечна недостатъчност и за предотвратяване на внезапна сърдечна смърт. Така ,Сърце и Мозък’ се нарежда сред водещите центрове в страната по брой извършени процедури. В отделението от повече от година и половина се поставя и „имплантируем сърдечен монитор“ (loop recorder). Това представлява малко устройство, което се имплантира под кожата в областта на гърдите и служи за дългосрочно наблюдение на сърдечната дейност. Основната му функция е да записва сърдечния ритъм, особено в случаите, когато пациентът има епизоди на загуба на съзнание, или неравномерни сърдечни удари (аритмии). Предимството на това устройство е в дължината на записа на сърдечния ритъм – докато един ЕКГ запис улавя едва няколко секунди от сърдечния ритъм, ЕКГ-холтерът улавя до 24 часа от сърдечния ритъм, един стандартен loop corder може да направи запис до три години! В много случаи това води до навременно диагностициране на животозастрашаваща аритмия и съответно до имплантация на пейсмейкър и спасяване на човешки животи.

Информация и снимка: ,Сърце и Мозък’

#тагове:

НАЙ-НОВИ: