„Топлофикация Плевен“: Всички ремонти по инсталациите трябва да приключат преди началото на новия отоплителен сезон 2024/2025

27.09.2024 17:21

 

„Преди началото на отоплителен сезон 2024/2025 г. всички клиенти трябва да прегледат отоплителните тела и спирателната арматура в имотите си за повреди и течове. Важно е всички ремонти, смяната на радиатори и спирателни кранове, както и подмяна на щрангове, да бъдат извършени преди пускане на централното отопление. При монтиране на нови радиатори е необходимо да се уведоми топлинният счетоводител, обслужващ адреса. Препоръчително е отоплителните тела да са оборудвани с дистанционни уреди за дялово разпределение. За правилно обезвъздушаване на отоплителната инсталация, преди началото на отоплителния сезон трябва да отворите на максимална степен вентилите на радиаторите си.“ напомнят от „Топлофикация Плевен“.

От дружеството препоръчват да се огледат и водомерите за топла вода в имотите за неизправности, замърсен циферблат, блокирал броячен механизъм, повреден възвратен клапан, липса или скъсана пломба за регистрация. Коментираха, че взетите на време мерки ще спестят на клиентите начисляването на служебни количества топла вода. От дружеството посочват, че всички индивидуални устройства в жилищата трябва да са метрологично годни.

От топлофикацията в Плевен напомнят още, че до началото на 2027 година всички индивидуални уреди за дялово разпределение трябва да бъдат с възможност за дистанционен отчет.

„С топломерите и водомерите, които позволяват снемане на показанията за консумираната топлоенергия и гореща вода от разстояние, не се налага след края на всеки отоплителен сезон специално инкасатор да Ви посещава и да засича потреблението. Клиентите заплащат реално потребената енергия. Няма прогнозни сметки. Намалява се възможността от субективна грешка при отчитане.“ заявиха от дружеството.

С цел ефективна работа на системата и избягване на нежелани последствия като образуване на въздушни възглавници във вътрешно отоплителната инсталация от топлофикацията в Плевен посъветваха, преди пускането на отоплението в града, да се извършат огледи на сградната инсталация.

„Отоплителните тела се обезвъздушават сами за себе си и освен, че е необходимо всички вентили да бъдат отворени на максимална степен 24 часа преди пускане на отоплението, то може да обезвъздушите всяко едно отоплително тяло с индивидуален обезвъздушител. Това ще Ви предпази от образуване на въздушна възглавница, което от своя страна води до невъзможност за качествено отопление на помещението. Обезвъздушаването на инсталациите за битово гореща вода /БГВ/ се извършва през най – високата точка в инсталацията, която често е в жилищата на последния етаж. Ако поради някаква причина в тези жилища не спира циркулацията на водата. Решение на проблема е монтирането на автоматичен обезвъздушител, в най-високата точка на инсталацията за битово гореща вода.“ коментират от „Топлофикация Плевен“.

От предприятието обърнаха внимание, че е необходимо живущите в сгради-етажна собственост да определят лице, което да бъде инструктирано и обучено за допълване на сградната инсталация, както и за действия при аварийни ситуации. Това лице съхранява и ключ от помещението на абонатната станция.

„За  бързото отстраняване на възникнал проблем е необходимо да се осигури безпрепятствен достъп на служителите на Топлофикация Плевен до абонатните станции.“ напомнят от дружеството.

От „Топлофикация Плевен“ посочиха, че централното пускане на отоплението в града е възможно след изпълнение на изискванията, записаните в нормативната уредба, а именно след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза за трайно застудяване.

От дружеството напомниха, че при постъпила молба за съгласие от 2/3 от живущите за по-ранно пускане на отоплението, от дружеството могат да го извършат предсрочно.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: