Общински съвет – Плевен заседава на 26 септември, нов общински съветник влиза в състава на местния парламент 

25.09.2024 16:06

 

Общински съвет – Плевен, се събира за заседание в четвъртък, 26 септември, от 09.00 ч. в Конферентната зала на Община Плевен в сграда „Гена Димитрова”. Предварителният дневен ред на съветниците включва 25 предложения. Заседанието ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Общинския съвет: https://obs.pleven.bg/.

Първа точка в дневния ред е полагане на клетва от новообявен общински съветник. Със свое Решение № 261-МИ Плевен от 22.02.2024 г. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на общинския съветник Генадий Гешев от Местна коалиция (МК) „Българска нова демокрация“. Решението е в резултат на постъпил сигнал в деловодството на ОИК – Плевен от Пепо Петков, в който се казва, че има нарушение на чл. 30, ал. 4, т. 4 предл. последно от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Със същото решение за избран като общински съветник е обявен Пепо Петков. Последва обжалване, в резултат на което на 10 септември тази година ВАС потвърди окончателно решението на ОИК – Плевен.

Заседанието ще продължи с обсъждане на промени в Наредба № 4 за търговската дейност на територията на общината. Целта на предложението е да се регламентира осъществяване на търговска дейност от мобилни търговски обекти – оборудвани за производство и продажба на хранителни изделия, кемпери, които са регистрирани като пътно превозно средство от органите на МВР с положително становище от БАБХ и притежават способността да се придвижват и осъществяват търговска дейност на различни локации.

Предложение за приемане на Отчет за изпълнение на бюджета на Община Плевен за периода 01.01.2023 г. – 31.12.2023 г. е трета точка в дневния ред на съветниците. Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански организира обществено обсъждане на отчета на 17 септември тази година на основание Закона за публичните финанси и Наредба № 10 за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Плевен. Съгласно Закона за публичните финанси след публичното обсъждане на изпълнението на общинския Бюджет`2023 Общинският съвет на Плевен трябва да приеме отчета не по-късно от 30 септември на годината, следваща отчетната.

Предварителният дневен ред включва предложение и за осветяване на емблематична сграда в Плевен по повод Световната кампания „Light It Up Gold“ за повишаване осведомеността за рака при децата. Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. С писмо до Община Плевен Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ отправя покана Плевен да подкрепи световната кампания. Сдружението е пълноправен член на CCI – Международна конфедерация на организациите на родители на деца, болни от рак, сървайвъри и пациентски защитници. Основните му цели са защита правата на децата с онкохематологични заболявания, запознаване на обществото със спецификите на рака в детска възраст, осигуряване на цялостна грижа и подкрепа за децата и техните семейства по време на лечението и след това; създаване на контакти с подобни организации в страната и чужбина. За да се насочи общественото внимание към проблема, кампанията използва златния цвят.

На септемврийското си заседание съветниците ще разгледат няколко предложение за предоставяне на общински имоти за безвъзмездно ползване на обществени организации – НЧ „Наука – 2000“ – с. Ласкар, НЧ „Христо Ботев – 1927“ – с. Коиловци и на Сдружение „Фото художници“.

Дневният ред на сесията включва още: Предложение за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост за разполагане на 7 преместваеми съоръжения – рекламно-информационни материали /РИЕ/ (билборд) и 1 РИЕ – собственост на Община Плевен; Изменение на решение на Общинския съвет за одобряване на Годишен план за ползване на дървесина през 2024 г. от общински горски територии; Актуализиране на списъка на имоти от общинския поземлен фонд с начин на трайно ползване – пасища, мери и ливади; Предложение за реализиране на инвестиционни намерения; Допускане на частично изменение на Общия устройствен план на Плевен; Предложения за изработване на проекти за подробни устройствени планове; др.

Всички предложения, включени в предварителния дневен ред за заседанието на Общински съвет – Плевен на 26 септември, са публикувани на интернет страницата на институцията, раздел „Заседания“/„Заседания на Общински съвет“ – https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedanie-na-obshtinski-savet-pleven-na-26092024-g

#тагове:

НАЙ-НОВИ: