Възстановка на традиционна българска сватба показаха в Плевен /снимки/

24.09.2024 16:29

С възстановка на традиционна българска сватба в Плевен бе поставено символично начало на ново място за културни прояви, срещи и събития. Новото пространство, в което в следващите месеци ще се случват културни събития в града, е Първановата къща във Възрожденския комплекс – мястото в Плевен, съхранило частица от архитектурата на Възраждането. Възстановката бе представена от Северняшкия  ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и пренесе по вълнуващ и красив начин присъстващите в духа и атмосферата от края на 19 век.

„Идеята на Община Плевен е Първановата къща да се превърне в средище за културни и образователни събития, да бъде място за интересни прояви, разговори, младите хора да имат възможност да организират тук свои инициативи. Избрахме да поставим началото в рамките на  Европейските дни на наследството`2024“, сподели Елина Димитрова, заместник-кмет с ресор „Хуманитарни дейности“.

Възрожденският комплекс в Плевен е създаден в периода 1970 – 1980 година, като идеята тогава е била да се обединят четири възрожденски къщи, за да се пресъздаде духа и атмосферата на отминалата епоха. Интересното е, че три от къщите – Бакърджиева къща, Дачева къща и Първанова къща, са пренесени от други улици в Плевен, сградите са точни копия на запазени по това време домове на плевенчани в други части на града. Така днес мястото дава възможност на плевенчани и техните гости да усетят духа и атмосферата на Възрожденската епоха.

Снимки: Любомир Минков

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: