23 септември е Международен ден на жестомимичните езици

23.09.2024 7:36

Международният ден на жестомимичните езици е уникална възможност за подкрепа и защита на езиковата идентичност и културното многообразие на всички глухи хора и други потребители на жестомимичен език.

Според Световната федерация на глухите по света има повече от 70 милиона глухи хора. Повече от 80% от тях живеят в развиващите се страни. Заедно те използват повече от 300 различни езика на знаците.

Жестовите езици са пълноценни естествени езици, структурно различни от говоримите езици. Съществува и международен език на знаците, който се използва от глухи хора при международни срещи и неофициално при пътуване и общуване. Смята се за пиджин форма на жестомимичен език, която не е толкова сложна като естествените жестомимични езици и има ограничен лексикон.

Конвенцията за правата на хората с увреждания признава и насърчава използването на жестомимичните езици. Той изяснява, че жестомимичните езици са равни по статут на говоримите езици и задължава държавите страни да улеснят изучаването на жестомимичния език и да насърчават езиковата идентичност на общността на глухите.

Общото събрание на ООН обяви 23 септември за Международен ден на жестомимичните езици , за да повиши осведомеността за значението на жестомимичния език за пълното осъществяване на човешките права на хората с увреден слух.

Информация: интернет, Снимка: Pixabay

#тагове:

НАЙ-НОВИ: