„Земеделската чешма“ до ДКТ „Иван Радоев“ беше почистена от екип на „Керхер“ с професионални машини

19.09.2024 11:43

Един от знаковите обекти в град Плевен – т. нар. „Земеделска чешма“ до Драматично-кукления театър „Иван Радоев“, беше почистена с професионални машини от екип на немската фирма „Керхер“. Проектът се осъществява в партньорство с Община Плевен и с помощта на най-висок клас водоструйки, машини с високо налягане, индустриална смукачка, многофункционална комунална машина. Една от водоструйките бе оборудвана с новата професионална eco!booster дюза, която допълнително намали разхода на вода и времето, за което проектът се осъществи.

„С екипа ни избрахме изключително щадящ и екологичен метод на почистване, в който включихме машини с функция за загряване на вода и високо налягане, за да премахнем  всички упорити замърсявания. Тази методология осъществихме и без употребата на никакви химикали. Това е методът, при който се използва минимално количество индустриална непитейна вода, тъй като машината я загрява и я превръща в пара. В помощ на цялостното почистване след измиването на чешмата включихме и многофункционалната комунална машина, чрез която отстранихме всички отпадъци. Тази комунална машина би могла да бъде преоборудвана като система за измиване на улици, косачка, снегорин, система за поливане, храсторез, мулчиране и други“, сподели Христо Мамаров, ръководител на проекта от страна на „Керхер“.

Цялостното почистване на „Земеделската чешма“ в Плевен се осъществи с екип от 8 души в продължение на 3 пълни работни дни. Целият обект се почисти само с 4 тона индустриална непитейна вода. Събраният боклук в края на проекта бе около 100 кг. Цялостното почистване на чешмата се подготвя съвместно с експерт по реставрация.

„Благодарим на екипа на „Керхер“, че откликнаха на поканата ни да направим почистване на знаковата „Земеделска чешма“ до ДКТ „Иван Радоев“ и прилежащите ѝ части. За нас партньорството с бизнеса, който има представителство в града, е изключително важно, за да покажем на плевенчани, а и на цялата общественост, как общинската администрация може да си партнира с компаниите. „Керхер“ е международно утвърдена компания, представяща немския начин на работа – в детайли с перфектни резултати, и ние сме много доволни, че успяхме да реализираме почистването на чешмата именно с техния екип “, коментира кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

„Това е петият ни голям проект по социално-ангажираната ни програма в България. Радвам се, че успяваме да почистим един от ключовите обществени обекти в Плевен. Това е нашият подарък към гражданите и към гостите на града и вярвам, че всички с общи усилия ще допринесем за това Плевен да бъде още по-чист и гостоприемен. С този проект вече имаме реализирани почиствания на културни и исторически обекти в София, Пловдив, Бургас, Хасково и вече в Плевен“, заяви Мартин Василев, управител на „Керхер“ в България.

В рамките на програмата си за подпомагане на културното наследство „Керхер“ са почистили над 160 забележителности в света от 1980 г. досега. Сред тях са „Космическата игла“ в САЩ, Статуята на Буда в Китай, Колосите на Мемнон в „Луксор“ в Египет, построени преди над 3 300 години, Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в Берлин, считана за символ на немската столица, колоните на площад „Свети Петър“ в Рим, Бранденбургската врата в Берлин, статуята на Христос в Рио де Жанейро и скулптурите на президентите в планината Ръшмор, САЩ. Почистването винаги се извършва в тясно сътрудничество с реставратори на паметници и специалисти по история на изкуството, така че да се гарантира ефективно и безопасно почистване и запазване на паметниците. Това е устойчива програма, която и екипът в България развива и ще надгражда през следващите години.

Информация и снимки: Пресцентър на община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: