Приключи обучението на нови кандидати за професионални приемни семейства в региона

05.09.2024 15:42

Базово и специализирано обучение на нови кандидати за професионални приемни семейства в област Плевен се проведе в периода 26.08.2024 г. – 05.09.2024 г. Обучените е по проект „Повишаване капацитета на служителите на „Агенция за социално подпомагане“ във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“, Компонент 1 – BG05SFPR002-2.006, финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областният екип по приемна грижа /ОЕПГ/ включва и работи в партньорство със седем общини – Плевен, Пордим, Левски, Долна Митрополия, Кнежа, Никопол и Червен бряг. Екипът, съвместно с представители на Регионалната дирекция за социално подпомагане и отделите за „Закрила на детето“ към съответните социални дирекции първоначално е провел срещи с кандидатите за приемни семейства по общини. Предоставена им е информация за процеса на кандидатстване и одобряване, попълнени са и въпросници с цел самооценка относно мотивацията и желанието на всеки един кандидат да бъде част от социалната услуга. До обучение достигнаха 9 семейства, желаещи да бъдат приемни родители – 2 от община Плевен, 1 от община Левски, 2 от община Кнежа, 2 от община Никопол и 2 семейства от община Червен бряг. Обучението се проведе по утвърдена програма, като за първи път в една от сесиите е предоставена възможност да се включи и действащ професионален приемен родител – Цветослава Лазарова. Тя разказа за своя над 7-годишен опит като приемен родител, за трудностите и предизвикателствата, за щастливите моменти, за връзката и раздялата с приемното дете. Срещата предизвика изключителен интерес и много въпроси.

Регистърът за приемни семейства, утвърден за област Плевен и воден към Регионалната дирекция за социално подпомагане, включва 88 професионални приемни семейства. В тях се отглеждат 81 деца, шест от които са с увреждания. Приемната грижа е временна мярка за закрила и има за цел да осигури оптимални условия за развитието на дете чрез отглеждането му в семейна среда. Настаняването в приемно семейство дава възможност то да получи домашна индивидуална грижа, внимание и обич.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: