Учители от град Левски с призови места от XI национален конкурс за извънкласните и извънучилищни дейности

03.09.2024 10:04

Учители от град Левски с призови места от XI национален конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците – 2024“

От 23 до 28 август 2024 г. Синдикатът на българските учители за поредна година организира в к.к. „Албена“ уникалния по рода си и значим форум семинар, посветен на дейностите по интереси в системата на предучилищното и училищното образование. По традиция той се реализира като заключителна част от ежегодния едноименен национален конкурс, създаден по идея на д.ик.н. Янка Такева през 2013 г. с цел да се дават ежегодно гласност, трибуна и признание на най-успешните учители за положения труд и реализация на отлични практики, посветени на извънкласните и извънучилищните дейности, както и да насърчи все повече млади и опитни учители да прилагат иновативни подходи и доказан опит в реализацията на занимания по интереси. В унисон с градивните и навременни политики на СБУ, както и с глобалните предизвикателства пред образованието, тазгодишната вдъхновяващата инициатива на Синдиката бе посветена на изключително актуалната тема „Развитие на критичното мислене на децата и учениците в информационното общество – електронните устройства, медиите и фалшивите новини“. Номинираните за призовите места учители и творчески колективи представиха публично своите разработки на семинара.

Авторитетното жури на конкурса беше в състав: председател – проф. д-р Нели Бояджиева и членове – проф. д.п.н. Дора Левтерова-Гаджалова и Величка Николова.

На празничната церемония, която се състоя на 29 август 2024 г. в к.к. „Албена“, министър Галин Цоков връчи тържествено на г-жа Такева почетен плакет на МОН с изображение на азбуката и награди победителите в отделните категории.

Радослав Славеев, ръководител в НЧ „Георги Парцалев-1901“ – гр. Левски и Снежина Любенова, старши учител в ДГ „Слънце“ – гр. Левски, защитиха отлично своите доклади и завоюваха първо място в категория „Извънучилищни дейности“  и второ място в категория „Подготвителна група в детска градина/училище“.

Останалите участници получиха специални грамоти и награди на МОН; отличия от името на партньорите на Синдиката – Фондация „Устойчиво развитие за България“, Българския национален комитет към Световната организация за предучилищно образование – ОМЕП, председателя на Секция по педагогика и психология на учените към Съюза на учените в България, Сдружение за учителска взаимопомощ – гр. София, ДИУУ към СУ „Св. Климент Охридски“, Издателство „Клет България“, Издателство „РААБЕ“ България, СУПРИМ към ЕМУ и 144. СУ „Народни будители“ – гр. София.

Разработки на своите постижения и професионален опит тази година изпратиха над 350 учители, директори и специалисти, работещи в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност от България и чужбина с деца от подготвителните групи в детските градини и в училищата, както и с ученици от 1-ви  до 12-ти  клас.

Василка Ненкова, старши учител в ДГ „Локомотив“ – гр. Левски и Елка Иванова, старши учител в СУ „Крум Попов“ – гр. Левски получиха Специалните награди на Председателя на Синдиката на българските учители в категориите „Подготвителна група в детска градина/училище“ и “Научно есе на тема: „Изкуственият интелект в образованието – възможности и предизвикателства пред учителя“.

Илияна Петрова, главен учител в СУ „Крум Попов“ – гр. Левски  и Славка Ленкова, старши учител в ОУ „Максим Горки“ – гр. Левски бяха наградени от издателство „Клет България“ в категориите „Научно есе на тема: „Изкуственият интелект в образованието – възможности и предизвикателства пред учителя“ и „Извънкласни дейности – 1. – 12. клас“.

Виолета Панайотова, Снежина Любенова и Катя Ганчева – директор и старши учители в ДГ „Слънце“ – гр. Левски получиха наградата на Сдружение за учителска взаимопомощ – гр. София.

Националният конкурс на СБУ е винаги в крак с динамиката на образованието. И тази година изпълни мисията си да покаже най-значимите примери на проведени занимания по интереси в цялата страна. Те не просто ангажират вниманието на децата и учениците, а най-ефективно допринасят за реализиране на качествено обучение и развитие, активна социализация и формиране на непреходни ценности, добродетели и критично мислене дори и на фона на предизвикателствата на информационното общество, свързани с медийната грамотност, фалшивите новини, динамичното познание за електронните устройства и техните възможности и изкуствения интелект.

Информация и снимки7 Общински КС на СБУ – Левски

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: