6-годишно дете е с охлузни рани след падане от тротинетка в Плевен

30.08.2024 12:30

6-годишно дете е с охлузни рани след падане от тротинетка, а мъж е бил засечен от органите на реда да кара електрическо возило с алкохолна концентрация 1,4 промила. Това информира за Плевен за Плевен говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова.

Само през изминалото денонощие /28-29 август/ в полицията са постъпили пет сигнала за инциденти с водачи на тротинетки в областния град. Отново водач на тротинетка е потърсил лекарска помощ в плевенско лечебно заведение, като го е напуснал преди идването на органите на реда за проверка на случая…

За последното денонощие няма регистрирани инциденти с електрически тротинетки, информират от МВР.

Зачестяват и сигналите от граждани, заради това, че в местата за разходка покрай тях профучават тротинетки с доста висока скорост. Индивидуалните електрически превозни средства са удобни, бързи и … много опасни. Приети са редица текстове в Закона за движение по пътищата, които регламентират строги правила за ползването им. Първото изискване към тези превозни средства е да са технически изправни – да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механически звънец, информират от МВР Плевен.

Изискванията към водачите са повече. В закона е записано, че водачите могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. Но в същото време е предвидено, че общинските съвети могат с наредба за определят участъци и с по-ниска скорост на движение. Тротинетките могат да се карат само в изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години. Тези деца имат право да карат само на велоалеята. За да може да използва и пътищата и улиците с максимално разрешената скорост до 50 км/ч водачът трябва да има навършени 16 години.

Законът задължава водачите на индивидуално електрическо превозно средство да се движат с предпазни каски, ако са до 18 години. В тъмната част на денонощието те трябва да носят светлоотразителни жилетки. С тротинеки не могат да се превозват големи предмети и товари. Забранено е да се ползва от двама души едновременно.

В допълнение – Водачите на тротинетки не трябва да забравят, че за тях са валидни всички общи правила за движение по пътищата. Това са спазване на светлинните сигнали на светофарите, недопускане на неправилни маневри, рязка промяна в посоката на движение, даване на предимство на пешеходците и редица други.

От ОД на МВР – Плевен призовават към родителски контрол над децата и непълнолетните, при придвижването им с индивидуални електрически превозни средства. Повишаването на безопасността на пътя зависи от спазването на правилата за придвижване от всички участници в движението.

Снимка: илюстрация

#тагове:

НАЙ-НОВИ: