Полицаи дискутираха с ученици от община Долна Митрополия опасностите от трафика на хора

28.08.2024 9:38

Над 50 деца се включиха в инициативата

На 27 август в град Тръстеник се проведе дискусия по проблемите на наркозависимостта и трафика на деца, организирана от г-жа Мариана Илчева – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Долна Митрополия и Център на обществена подкрепа в града. В инициативата се включиха над 50 деца от градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и селата Ореховица, Крушовене, Победа и Божурица. Лекторите инспектор борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни Георги Георгиев и инспектор Александър Атанасов от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен разясниха опасностите и актуалните тенденции в извършването на престъплението „трафик на хора“.

Децата и непълнолетните са особено уязвима група за попадане в ситуации на трафик поради особеностите на тийнейджърската възраст, неопитността в общуването, лесното осъществяване на контакти и бързо включване в социалните мрежи. Ясно беше разграничен трафикът на хора с различна цел – сексуална експлоатация, просия, джебчийство, нелегален труд, търговия с органи и други. Акценти бяха разбирането на трафика като нарушаване на човешките права и правата на детето, предпазването на децата от най-лошите форми му форми – насилствена проституция и просия. Предоставени бяха конкретни данни за жертвите на трафик, както и преглед на българското законодателство. Най-добрата защита е не попадане в опасна ситуация.
Дейността е заключителен етап от превантивна кампания на ЦОР и МКБППМН в Долна Митрополия, провеждана от 26 август до 30 август 2024 година, информират от Пресцентър на МВР.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: