Община Плевен организира обществено обсъждане на Плана за действие към Стратегическа карта за шум

21.08.2024 16:11

 

Община Плевен организира обществено обсъждане на проект за актуализирания План за действие към стратегическата карта за шум на гр. Плевен. Обсъждането ще се проведе на 25 септември /сряда/ от 11:00 ч. в Заседателна зала на Общината /пл. „Възраждане” № 2, ет. 3/. За това информират от общинската администрация.

С Решение № 1084 от 27.10.2022 г. Общинският съвет на Плевен прие актуализация на „Стратегическа карта за шум на град Плевен”. В изпълнение на разпоредбите в Закона за защита от шума в околната среда, Общината възложи актуализиране на Плана за действие към актуализираната стратегическа карта, който план включва мерки за управление, предотвратяване и намаляване на шума в околната среда в град Плевен.

На основание чл. 9 от Закона за защита от шума в околната среда, Община Плевен осигурява обществен достъп до проекта за актуализирания План за действие в периода от 19.08.2024 г. до 24.09.2024 г. включително, чрез интернет страницата на Община Плевен  – https://pleven.bg/bg/shum/obshtestveno-obsazhdane-na-plan-za-deystvie-kam-strategicheska-kata-za-shum-na-gr-pleven и на място в Община Плевен, отдел „Екология”, пл. „Възраждане” № 2, ст. № 26 всеки работен ден от 09:00 до 16:30 ч.

Писмени становища по проекта ще се приемат на общественото обсъждане или не по-късно от 7 дни след датата на обсъждането, входирани в Центъра за административно обслужване на граждани, пл. „Възраждане” № 4, Община Плевен.

Основни източници на шум в околната среда на територията на град Плевен са автомобилния, железопътен транспорт, както и промишлеността. Дългогодишните наблюдения на шума в околната среда от РЗИ – Плевен показват, че най-голям дял в оформянето на цялостния акустичен режим в населеното място заема транспортният шум, освен това не навсякъде и съвременното строителство е съобразено с изискванията за акустичен комфорт.

Целта на разработване и актуализация на „План за действие към Стратегическа карта на шума на гр. Плевен“ е определяне степента на шумовото натоварване в околната среда на града чрез измерване, изчисление, оценка и картотекиране на шумовите нива в околната среда. Крайната цел е създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от шум.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: