Бързата реакция на лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ спаси родилка

14.08.2024 15:46

Бързата реакция на лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ спаси родилка с клиничен случай на ДИК синдром

Екип от висококвалифицирани специалисти в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен успешно спаси живота на пациентка, която страдаше от рядкото и животозастрашаващо състояние, известно като Дисеминирана интравазална коагулация (ДИК синдром), заедно с тотално отлепване на плацентата.

23–годишната Анелия Рачева беше приета по спешност в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Луковит със загинал плод в нея и тотално отлепване на плацентата. Критичното й състояние изисква незабавно транспортиране до Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ в Плевен. Дежурният екип, състоящ се от д-р Антон Георгиев, д-р Валя Ставрева, д-р Малик Саглам и дежурният анестезиолог д-р Денчева, приема пациентката и веднага предприема действия за спешна оперативна интервенция с цел изваждане на мъртвия плод.

ДИК синдромът е рядко, но изключително опасно състояние, което може да възникне по време на раждането и засяга приблизително 3 на 10 000 родилки в развитите страни. Това води до образуването на кръвни съсиреци във всички органи, което може да доведе до органна недостатъчност и смърт, ако не се лекува своевременно.

„Бях извикан по спешност  в клиниката от дежурния екип. Поради невъзможност матката на пациентката да се контрахира, се реши по спешност да бъде извършена хистеректомия /отстраняване на матката/, за да бъде спасен животът на родилката“,  разказва д-р Михаил Цветков, началник на отделението по акушерство. „ В този  тежък случай се наложи да бъде приложен скъпоструващият медикамент NovoSeven, необходим за възстановяване на хемостазата /невъзможността  за съсирване на кръвта/. След  успешната операция пациентката беше преведена в Клиника по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ)  и  благодарение на интензивните, професионални грижи на лекари и персонал, тя се стабилизира за кратък период и беше изписана преди дни в добро общо състояние“, допълни д-р Цветков.

„Дисеминираната интраваскуларна коагулация (ДИК синдром)  е водеща причина за майчина смъртност по целия свят, често вследствие на подлежащи усложнения при майката и/или плода, включително отлепване на плацентата, амниотична емболия, HELLP синдром, задържано мъртво раждане и остър мастен черен дроб по време на бременност. През годините сме имали в клиничната практика случаи на ДИК синдром, но не с необходимост от спешно отстраняване на матката. Ситуации от този тип се случват много рядко. Държа да отбележа, че такива тежки случаи с опасност за живота на пациента, се насочват за лечение единствено в АГ клиниката на УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ – Плевен. Лекари от нашата клиника са регионални консултанти за областите В.Търново, Габрово, Ловеч и Монтана“, каза още д-р Цветков.

Този рядък и тежък клиничен случай демонстрира значението на бързата реакция, мултидисциплинарното сътрудничество и прилагането на съвременни терапии за постигане на положителен резултат за пациента. Екипът на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен остава ангажиран с предоставянето на изключителни здравни услуги и грижи за своите пациенти и продължава да бъде на разположение за консултации и лечение на сложни случаи от цялата страна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: