Как да комбинираме цветовете и материалите на мебелите

13.08.2024 13:50

Комбинацията на цветове и материали при обзавеждането е много повече от умело съчетание, това е истинско изкуство, което може да придаде специално усещане за всяко помещение и да превърне интериора в дома ви в необикновен и много хармоничен. 

Правилното съчетание на нюансите и различни ресурси може да подчертае красотата на вашето обзавеждане и да подобри дизайна във всяко жилище. Вижте някои съвети относно умелата комбинация и влезте в обувките на професионални интериорни дизайнери с насоките от специалистите от Икеа в следващите редове.

Как се постига баланс между тоновете?

В основата на правилната комбинация стои балансирането между топлите и студените тонове. Съчетаването на топли цветове, като червено, жълто и оранжево, със студени нюанси – зелено, лилаво, синьо, внася динамика и създава по-интригуваща визия в дизайна. 

Кои материали са модерни в днешно време?

На почит в днешния свят, в който на пиедестал стоят екологичните и устойчиви решения, са натуралните ресурси, от които – дърво, естествен камък и метал.

Освен че се характеризират с много добри свойства, като дълготрайност, здравина, високо качество, те се отличават и с неповторим външен вид, който внася усещане за елегантност. Докато дървото цели да внесе топлина и уют, камъкът и металът подчертават стила на помещението и поставят акцент във всеки интериор.

Съвети за отлична комбинация в интериора

От екипа на онлайн магазин Ikea.bg дават някои интересни съвети за безупречна комбинация между цветовете и материалите, с които може да се запознаете в следващите редове:

  • Баланс

За да постигнете хармонична обстановка, използвайте едновременно предложения, които внасят стилен акцент, както и цветове, допринасящи със своя уют. Залагането на естествен камък и тъмни или неутрални нюанси може да внесе усещане за монотонност в интериорния дизайн или формалност на средата. Обратно, ако предпочитате усещането за уют и топлина, може да приложите дървото под различна форма в помещенията – в основните конструкции, декорацията, като рамки на снимки и картини на стените, ламперии и други.

  • Разнообразие от текстури

Умелата комбинация от по-груби решения с елемент на незавършеност, като дърво и метал, с по-меки цветове, като пастелните, може да направят интериора различен и интересен.

  • Фокус

Определянето на фокуса може да бъде различен – както с помощта на открояващи се акценти, които да контрастират с цялостната обстановка и да подчертават модерната визия на помещението, така и чрез изграждането на фокусна точка. Тази идея е много популярна за спалните и всекидневните.

Това са някои от съветите за комбинирането на цветове и материали на мебелите в домашни условия, които може да вземете предвид при избор на обзавеждане и формиране на интериора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: