Мариета и Венцислав от Аспарухово спасиха пострадал щъркел

02.08.2024 9:06

Да, той се казва Аспарух, но не е наш съгражданин, а Бял Щъркел – защитен вид, включен в списъка на Приложение №3 към Закона за биологичното разнообразие. Неговите кръстници са хората, които са му оказали помощ – Мариета Йорданова и Венцислав Коев от с. Аспарухово.

На 26.07.2024г., Мариета подава сигнал в Община Левски, че е намерен пострадал щъркел, който в последствие е прибран в дома на семейството и в с. Аспарухово.  Изплашеният все още екземпляр е с контузено крило и в безпомощно състояние. Мариета и Венцислав са му осигурили храна, вода и помещение, в което да се чувства спокоен и да се възстановява. Благодарение на положените грижи, щъркелът възстановява силите си, храни се, чувства се добре в компанията им.

Своевременно са уведомени и РИОСВ-Плевен за ранения екземпляр и съгласно компетенциите си изпращат Аспарух в Спасителния център в гр. Стара Загора за лечение. Спазени са и разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, лице, което е намерило екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр от животински вид от Приложение №3 е длъжно да уведоми най-близкия регионален орган на МОСВ.

До тук, всичко по Закон, но има и една малка, немаловажна подробност…… Един акт на човещина, грижите и обичта на тези двама души: Мариета и Венцислав дадоха шанс на една ранена птица да оцелее. А това не прави ли света по-добър?

инж. Вероника Славова – гл. експерт, Община Левски

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: