ОУ „Алеко Константинов“ – Червен бряг реализира проект  „Заедно отговорни за нашите деца“

31.07.2024 13:36

„Заедно отговорни за нашите деца“ е наименованието на проект по Договор № БС 33.22-4 – 008/ 22.08.2023г., който Основно училище „Алеко Константинов“ град Червен бряг реализира в продължение на 11 месеца, с финансовата подкрепа на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Проведените дейности по проекта са в контекста на Приоритет 4. „Реализиране на мерки за взаимодействие на образователните институции с родители, местни общности и местна власт с цел подобряване процеса на образователна интеграция и интеркултурно образование на децата и учениците от етническите малцинства и етнокултурните общности“, а тяхното изпълнение допринесе за постигане на планираните резултати. За нас беше много важно да включим родителите в иновативни и творчески дейности, за да им помогнем в повишаване на техния родителски капацитет и се доразвият уменията им за общуване, както с децата си така и с техните учители. Проведоха се модулни обучения за повишаване на тяхната информираност. Родители бяха в ролята на учители в иновативни родителски срещи, участваха активно в решаване на конкретни казуси и се научиха да дават аргументирани решения. Стимулиращо за родителите беше провеждането на индивидуални срещи в семейна среда – анкетиране и консултиране в домовете с участието на консултанти педагог, психолог, социален работник и образователен медиатор. Индивидуалната подкрепа, която получиха 30 семейства оказа положителен ефект върху степента на родителската им отговорност. 60 родители от ромски етнос усвоиха знания и придобиха умения за преодоляване на негативни стереотипи и дискриминационни нагласи, за недопускане на дискриминация във взаимоотношенията с другите, чрез възприемане и преживяване на екранизирани истории на успели роми и участие в последвали дискусии.

Включването на 57 родители в културно образователни и творчески практически занимания съдейства за формиране на умения за работа в екип и се подобри комуникацията между тях. 30 родители взеха участие в образователна екскурзия до град Габрово и посетиха Националния музей на образованието. Участниците от Родителския клуб в продължение на 4 месеца изработиха 13 ризи – народна носия за момичета. Формираното положително отношение към образованието и повишената родителска отговорност към обучението и възпитанието на децата е много добър резултат, който не може да бъде пренебрегнат. Като добър резултат се отчита и желанието, което родителите изразяват, за участие в дейности, организирани от учителите на желанието, което родителите изразяват, за участие в дейности, организирани от учителите на доброволен принцип извън планираните теми. Проведените проекти дейности създадоха условия за нов фокус на работа с родители от ромски етнос чрез реализиране на нови и иновативни форми за взаимодействия между тях за създаване на благоприятна среда като предпоставка за ефективна образователна интеграция. Това се явява като добра предпоставка през следващата учебна година този модел на работа с родители да се включи в Годишния план на училището за учебната 2024/2025г.

Изпълнението на проекта допринесе до утвърждаване в практиката на Основно училище „Алеко Константинов“ – Червен бряг на ефективни форми на взаимодействие между родители от ромски произход с различен социален статус за създаване на благоприятна мултикултурна среда, способстваща за ефективна образователна интеграция на децата от етническите малцинства. Изпълнени са всички планирани дейности, свързани с постигане на основната цел. Постигнати са стратегическите цели на проекта. Изпълнението на проекта има принос за постигане на индикаторите на приоритет 4 на Конкурсна процедура 33.22-2023 на ЦОИДЕУМ.

Това информира Петя Георгиева – директор на ОУ „Алеко Константинов“ – Червен бряг и ръководител на проекта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: