Дирекция на ПП „Персина“ е носител на награда „Живият Дунав“ за 2024 година

05.07.2024 11:58

Дирекция на природен парк „Персина“ е горд носител на споделена първа награда „Живият Дунав“, за 2024 година връчена от фондация „Дунавско природно наследство“, Нойбург Германия. Награждаването се състоя на 29 юни, навръх празника на река Дунав в замъка Грюнау (Grünau) в Нойбург, информират от Дирекцията на парка.

Река Дунав е един изключително важен екологичен коридор, дом на много растителни и животински видове. В съвременния свят е трудно да се намери баланс между преексплостацията на този биологичен ресурс и човешката дейност. Макар и с малки стъпки, в положителната посока за опазване на дунавските влажни зони, всяко място по поречието на реката, което е съхранено и възстановено е един оазис за биоразнообразието и безценно богатство. В тази връзка усилията на хората и организациите, които се грижат за възстановяването и поддържането на това крехко екологично равновесие не остават незабелязани. На 29 юни по време на честванията, посветени на 20-тата годишнина от отбелязването на Деня на Дунав, бяха наградени организации, които противодействат на загубата на биологично разнообразие и работят в посока за опазване на дунавското природно наследство.

За трети път фондация „Дунавско природно наследство“, Нойбург, Германия връчи наградата „Живият Дунав“, на обща стойност – 15 000 евро и позлатен медал с изображение на земеродно рибарче, която се популяризира на международно ниво.  Наградата се дава на проекти допринасящи за опазването на природата по цялото поречие на Дунав. „Целите на отличените организации са пряко насочени към съхранението на естествените функции на реката и нейните влажни зони, за бъдещите поколения“, се споделя в прессъобщение на фондацията. За 2024 година първото място бе споделено между двама финалисти Природен парк „Персина“ България и Асоциация за опазване на природата в Бавария – Областна организация Дегендорф, Германия.

Наградата за ПП „Персина“ бе връчена лично от графиня Мая дьо Моулийн на директора на парка инж. Стела Божинова. В своето участие,  ДПП „Персина“ за пръв път представи пред широката общественост възстановената влажна зона на територията на парка, както и дългогодишната си работа по поддържане на водния баланс на остров Персин, превърнал се в райско кътче и безценно природно богатство. „Живият Дунав“ е едно международно признание за усилията на парка. Тя предоставя възможност да се създадат нови връзки с редица заинтересовани страни, а също така и възможности за споделяне на добри практики. Наградата ще бъде насочена към осъществяване на консервационни дейности изпълнявани от ДПП „Персина“ вече повече от 23 години.

Текст: ДПП „Персина“

Снимки: Stiftung Naturerbe Donau/Prof. Dr. Rüdiger Korbel

#тагове:

НАЙ-НОВИ: