Как да изберем спално бельо за лятото

02.07.2024 14:53

Горещите летни дни и нощи ни предупреждават за идващото лято. Температурите се покачват и качеството на съня рязко намалява. Тялото се нуждае от пълноценен сън, което се отразява на работата ни за следващия ден. Погрижете се за себе си, като закупите ново спално бельо, което ще ви охлади.

Ако си мислите, че премахването на олекотената завивка е достатъчно, за да спите по-комфортно в жегата, значи може би не сте съвсем наясно със спецификата на чаршафите. Истината е, че различните материи спално бельо могат да променят усещането за комфорт през нощта и ако имате специално, леко и ефирно лятно спално бельо, можете значително да подобрите съня си в горещините. Ето няколко съвета от специалистите.

Платовете на летните комплекти

Ярки наситени цветове, изобилие от принтове, прохладна, дишаща материя – какво би могло да бъде по-съблазнително?

Памучно спално бельо

Спалното бельо от памук винаги се оценява заради ненадминатото си качество. Памукът е естествен материал, който е много приятен за тялото. Памуктъ има само един недостатък – изисква гладене. На това спално бельо можете спокойно да си почивате и при 40 градусови температури. Фактът, че при памукът въздухът преминава свободно, позволявай на тялото ви да „диша“ и възпрепятства развитието на патогенната микрофлора, го прави отлична опция за летния сезон.

За лятото може да изберете и спално бельо от перкал, който представлява фин, естествен памук. Най-добрият вариант остава египетският памук. Той е изключително нежен, но е добре да проверявате дали това, което ви предлагат, е истински египетски памук. За него обаче ще се наложи да похарчите повече.

Ленено спално бельо

Ленът има естествени охлаждащи свойства. Той е дори по-дишащ от памука и поглъща по-добре влагата, като в същото време успява да задържи топлината на тялото. Ленът е перфектен вариант, ако спите с партньора си и единият е по-зиморничав от другия. Освен това е най-здравото естествено влакно в природата, което означава добра трайност на спалното бельо от тази материя. Вярно е, че лененото спално бельо може да бъде с по-висока цена, но можете да потърсите промоции и намаления, от които да се възползвате.

Неудобството на лена е, че се мачка доста, така че лененото спално бельо ще има нужда от малко допълнителни грижи, за да изглежда добре в спалнята Ви.

Спално бельо от бамбук

Тази материя е може би една от най-добрите възможности за лятото. На допир наподобява копринена тъкан, но не се хлъзга. В допълнение, спалното бельо от бамбук има естествени антисептични свойства, което му позволява да има бактерициден ефект. Влагата на тялото, която се изпарява, се абсорбира в тъканта, оставяйки повърхността суха.

Сатенено спално бельо

Комплектът спално бельо от сатен ще бъде не само практичен, но и луксозен избор. От сатен се произведат много висококачествени продукти. Освен това, тази тъкан е много устойчива на износване. Сатенът перфектно абсорбира влагата от тялото, позволявайки на тялото да „диша“.

Спално бельо от ранфорс

Като една достъпна опция е комплекта от памук Ранфорс. Ако се грижите правилно за тъканта, тя ще издържи дълго. Памучната тъкан е приятна на пипане и лесна за подръжка, но е малко по-твърда от обикновения памук.

Микрофибър

Ако нямате проблем с изкуствените материи, може да потърсите и спално бельо от качествен микрофибър. То е изключително леко и на допир има приятно, сатенено усещане, сякаш спите в облак. Съхне много бързо, което е изключително полезно при пране – можете буквално да го перете сутрин и да го връщате в леглото вечер. При това без да го гладите, тъй като качественият микрофибър не се мачка. Бързото съхнене прави материята добре дишаща и подходяща за хора, които се изпотяват много през нощта, тъй като извежда потта директно навън. А и можете да го имате на наистина добра цена.

Неудобство на микрофибърното спално бельо е, че има риск да дразни чувствителната кожа. Освен това то в повечето случаи се износва твърде бързо, което го прави не особено добра инвестиция в дългосрочен план.

Ако изберете спално бельо от изкуствени тъкани имайте предвид, че с комплект от полиестер или акрил може да ви е топло. Но пък изкуствените материи имат други предимства, леки са, нямат нужда от гладене и запазват цветовете си ярки по-дълго.

Цветова палитра на летните комплекти

Асортиментът от спално бельо е с голямо разнообразие от цветове и дизайни, така че няма да е проблем да изберете комплект за себе си или като подарък за ваши близки.

През лятото изберете спално бельо с ярки цветни принтове, които напълно съответстват на лятното ви настроение. Ако за зимата е  по-подходящо нещо в тихи и приглужени цветове, но топло и уютно, то за лятото заложете на ярки цветове и прохладни материи.

В контекста на теорията за цветната терапия, според психолозите, изборът на зелено или на един от нюансите на синьо ще ви позволи бързо да се отпуснете и да заспите.

Избирайки спалното бельо за топлите месеци, отделете малко време за да направите най-добрия избор и комплекта ще ви служи вярно после дълги години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: