„Яко! Супер яко! Мега яко!“ – един спектакъл в ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ в снимки

29.06.2024 8:44

„Яко! Супер яко! Мега яко!“ Това бяха думите, които се чуваха не само вечерта на 27 юни, но и през целия последен учебен ден, защото учениците и учителите, надяваме се и гостите на тържествения спектакъл „Заедно под звездите“, бяха не просто впечатлени, бяха възхитени и очаровани  от събитието, което се проведе за първи път на територията на града. Това беше спектакъл, на който бяха представени  всички проекти, по които работиха през изминалата учебна година. Много училища представят проектите си, но само ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ избра толкова атрактивен начин.

Осветената фасада, на която се проектираше логото на училището, подчерта усещането за общност и пробуди гордост в сърцата на възпитаниците, учителския колектив, родителите и приятелите на гимназията.

Дори дъждът не беше възприет като пречка, а като доказателство, че на първата изява ще и потръгне по вода и ще се превърне в традиция.   Вълнението беше голямо, подготовката – трескава, а участниците с нетърпение очакваха да се качат на голямата сцена, за да зарадват гостите с пъстра програма, включваща разнообразни изпълнения – музика, танци, театрални сцени и демонстрации на професионални умения, придобити в училище и в чужбина по време на международните проекти по програма Еразъм +.

Началото бе дадено и сцената засия в пъстри светлини. Публиката притихна в очакване, а вниманието и  беше привлечено от  красивите конферансиета, които  заеха местата си. Веднага в публиката се събраха фен клубовете на тримата, и не едно ученическо сърце трепна с любов към  облечените като за най-официално събитие водещи. Празникът започна с пъстра плетеница от танци, представена  от клубовете по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на МОН. В света на фолклора ни пренесоха танцьорите от клуб „Фолклорни танци на Балканите“ с ръководител г-жа Аксения Кръстева и клуб „Танци и слово“ с ръководител г-жа Евелина Икономова и хореограф Цветан Димитров .

Придържайки се към максимата „Здрав дух, здраво тяло“, спортистите на гимназията показаха умения по футбол, баскетбол и волейбол, доказвайки че заслужено заемат призови места в градските първенства за ученически игри. Демонстрациите на спортни умения предизвикаха заслужени бурни аплодисменти.

От магията на спорта се пренесохме в магията на химията. Участниците от клуб „Козметология“, с ръководител инж. Силвия Христова, и клуб „Първи стъпки в козметиката“, с ръководител инж. Весела Василева, представиха изработени от тях козметични продукти и оставиха без дъх гостите с демонстрацията си на химични реакции. В рубриката „Панаир на клубовете“ бяха представени произведените в лабораториите продукти. Всеки от присъстващите имаше възможност да  се убеди в качествата на шампоаните, лосионите за тяло, сапуните и репелентите, които получиха като подарък.

Пъстрото сценично осветление, осигурено от RULLI ООД,  бе допълнено от  светлинните ефекти на устройствата изработени от участниците в клуб „Цифров свят“ с ръководител инж. Иво Иванов.

Чрез видео обръщение г-жа Теодора Борисова,  председател на Асоциацията на мрежовите академии в България, поздрави учениците от компютърните специалности от  ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, които бяха част от Cisko академия.

Любимото занимание на учениците – електронните игри, може да бъде превърнато в истински спорт и доказателство за това е видео поздравът на  г-н Иван Кинчев, основател на Българска лига по междуучилищни спортове (SEL BULGARIA), който  приветства  състезателите от клуб „Гейминг коцепции“, с ръководител инж. Росица Трифонова, за отличните резултати и гейминг умения, които демонстрираха по време на срещите си с отбори от цялата страна.

Традиционно всяка година гимназията участва в мобилности с учебна цел по програма Еразъм+, която дава възможност на учители и ученици да приложат и обогатят знанията и уменията си извън границите на България, посещавайки Италия, Испания и Португалия.

Чрез презентация членовете на Екокомитета, с ръководител г-жа Малинка Цветкова, представиха инициативите осъществени от тях през учебната година, свързани с опазване на околната среда и заради които получиха най-високата награда  – Зелен флаг. Като признание за добре свършената работа, Девин ЕАД дариха минерална вода за всички участници и гости на  събитието.

Концерт спектакълът „Заедно под звездите“ продължи емоционално с песента “Дихание“ , изпълнена от Виктория Петрова – ученичка от 9 клас, и с откъс от комедията на Шекспир „Дванайсета нощ“, продукт на театралното студио, с ръководители г-жа Евелина Икономова и актьорът Адриан Филипов. Младите артисти показаха, че могат не само да получават отлични оценки, но и да разсмиват и разплакват, потапяйки публиката в изкуството на Мелпомена и Талия.

Градусът на настроението продължи да се покачва със спортни и фолклорни танци, и достигна до връхната си точка с музиката  на училищната група The school of rock. Вълнуващ беше жестът на младите музиканти, които извикаха на сцената директора на училището и му изказаха благодарността си за подкрепата като му подариха тениска на групата.

Когато прожекторите осветиха небето над гимназията, а в тъмното заблестяха фойерверки , всички сърца забиха като едно, лятната нощ се превърна във време на единение, а училищният двор в пространство на любовта към училището и на гордостта, че всички са част от приключението, наречено ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“.

Ярките светлини , музиката и танците се превърнаха в пожелание за щастливо лято и весела и пълноценна ваканция.

„Яко!“ „Супер ято!“ „Мега яко!“  – радостта от успешният спектакъл е и обещание, че той ще се превърне в традиция и цялата училищна общност ще продължи да се събира, за да се радва на успехите си и да се вдъхновява за нови постижения. Спектакълът беше наистина един нов път към звездите на изкуството, знанието и младостта.

За Плевен за Плевен – информация и снимки от ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: