Националната асоциация на секретарите на общини избра Плевен за домакин на първата от поредица регионални срещи на организацията

20.06.2024 14:26

Секретари на общини от седем области в страната се събраха в Плевен за първа от планираните общо четири до края на годината регионални срещи на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България /НАСО РБ/. Форумът се проведе в рамките на ден в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“ с домакинството на Община Плевен и секретаря на Общината Соня Ганева. С добре дошли от името на местната власт гостите приветства и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

„Радвам се, да ви приветствам с Добре дошли в Плевен от свое име и от името на кмета на Общината д-р Валентин Христов. Именно в Плевен преди близо 27 години е било поставено началото на Националната асоциация на секретарите на общините в Република България. Така настоящата регионална среща освен чисто работен, има и своя символичен характер – 27 години след началото, Плевен отново е избран да бъде домакин на този форум“, обърна се към присъстващите доц. Малкодански. Той посочи, че задачата на всеки представител на местната власт – администрация и общински съвети по места, е да работи за реализирането на отговорно, компетентно и ефективно местно самоуправление в полза на хората. „Когато местната власт функционира правилно, ефективно и с мисъл за гражданите – тогава ще имаме развиващ се град и община. Пожелавам Ви ползотворна работа и всеки един от вас да бъде част от положителното развитие на своята община“, завърши обръщението си председателят на Общински съвет – Плевен.

От името на Националната асоциация на секретарите срещата откриха Силвия Даскалова – изпълнителен директор на асоциацията, и Румяна Дъчева – заместник-председател на УС на организацията. Те връчиха на доц. д-р Иван Малкодански и почетен плакет в израз на благодарност за доброто партньорство на организацията с Плевен.

Първата от поредицата регионални срещи на НАСО РБ събра в Плевен секретари на общини от областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен. По време на форума бе подчертана огромната натовареност на секретарите по време на местните избори във връзка с цялостната организация и техническа подготовка на вота за народни представители и членове на Европейския парламент на 9 юни. На места предстоят и частични избори за кметове на малки населени места.

Акцент бе и темата за управлението на човешките ресурси и важността на междуличностните взаимоотношения и работната среда. По тази тема лекция представи Сезгин Бекир – доктор по психология и клиничен психолог, почетен член на НАСО РБ. Представено бе и пилотно проучване относно новите подходи в правната регулация за създаване и управление на безопасно пространство, където общините да тестват свои политики, иновативни услуги и бизнес модели контролирано. Проучването е реализирано съвместно с представители на Националния център за парламентарни изследвания /НЦПИ/- специализирано звено към Народното събрание.

По време регионалната среща бяха обсъдени и актуални приоритети в работата на секретарите на общини, възможностите за обмен на опит и идеи, текущи проекти и инициативи, проведени бяха и тематични ролеви игри.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: