Свилен Трифонов: Основните ми приоритети остават регионалните политики и проблемите на всеки жител от област Плевен

31.05.2024 17:54

Разговаряме с народния представител от Плевенски регион от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Свилен Трифонов за мотивите да се кандидатира отново, обещаното и изпълненото, необходимостта от цялостна Стратегия за развитие на Северна България, дневния ред на хората от града и селата в нашата област

 

Мотивацията Ви отново да се кандидатирате за народен представител от Плевенски регион?

Тя дойде след дълъг размисъл. Основните мотиви, които надделяха при взимането на това решение, са постоянният диалог и връзка с гражданите на Плевен и целия регион, както и подкрепата, която моето семейство и най-вече съпругата ми ми дадоха. Работя отдавна по определени теми, важни за област Плевен и смятам, че те трябва да бъдат довършени. Основните ми приоритети, естествено, ще бъдат регионалните политики.

За краткия живот на 49-ото Народно събрание успях да организирам приемни в повечето общински центрове в цялата област, в малките населени места, да съдействам за решаването на редица проблеми, основно свързани с пътната инфраструктура, тъй като това бяха най-често темите, по които ме ангажираха гражданите на Плевен и на цялата област.

В процеса на работа установих, че има теми, които излизат извън обхвата на областта и следва да бъдат разрешавани съвместно с колеги, излъчени от други области…

Например?

В началото на мандата на 49-тото НС с мен се свързаха хора от крайдунавските общини. Знаете, че Плевен има 4 такива общини – Никопол, Гулянци, Белене и Долна Митрополия. Споделиха ми, че популацията на комари през изминалата година е била в такива параметри, че буквално дворовете са били неизползваеми, дори и през светлата част на денонощието. Това е наглед един незначителен проблем, но всъщност е един огромен проблем, който има рискове за здравето на хората и създава дискомфорт.

Подадох съответните въпроси до министъра на здравеопазването в тази връзка, както и до министъра на земеделието, но се оказа, че обработката за борбата с комарите, всъщност, не става локално, когато трябва да е ефективна, а трябва да се извършва мащабно. Затова обединихме усилията си с колегите от Силистра, Видин, Русе и аз, като представител от Плевен и ускорихме процеса по обявяване на обществената поръчка за възлагане на тази дейност. Предвид това смятам, че тази година няма да има този проблем, тъй като действията вече са предприети в много по-ранен етап, както трябва да бъде.

Следващото нещо, което ме кара да мисля, че трябва да имаме общи действия с колегите от цяла Северна България, не само по този казус, който сега описах, е например проблемът с водата. Водопреносната мрежа е остаряла и се губи по 60-80% от водата, която преминава през нея, но основният проблем е, че няма вода. Когато дойде периода на трайно засушаване нашите водоизточници започват да дават изключително нисък дебит на водния ресурс и по този начин няма вода.

Дългите години, в които е бездействано по този въпрос, но все пак са направени някакви анализи и аз съответно съм разговарял с експерти в тази сфера, показват, че единственият вариант да бъде решен този проблем трайно е да бъде изграден язовир по проекта „Черни Осъм“. В тази връзка е важно всички заинтересовани страни да излъчат свои представители, които да работят по тази тема и в крайна сметка този проект да бъде реализиран. Проблемът засяга и област Плевен и област Ловеч.

В тази връзка е добре да бъде помислен вариант, в който да бъде предложена стратегия за развитие на Северна България, която да включва не само нашата област или някой от останалите народни представители да политизира неговата област, а всички да седнем с представители на ресорните министерства и да създадем работещ механизъм, който през бюджета на държавата да бъде реализиран в много кратки срокове. Освен важните и нереализирани инфраструктурни проекти, трябва да бъдат включени и инициативи, свързани с образованието, културното развитие, с развитие в областта на земеделието, и не на последно място по значение – да бъдат приоритизирани политики, които са свързани с инвестиционно планиране, което да бъде на база реалните показатели, които предлагат в момента всички области от Северна България. Само така във времето може да бъде намален дисбаланса в развитието на Северна и Южна България.

Като начало е добре да се създаде широка работна група, в която да има народни представители, излъчени от съответните области в северната част на страната, да има представители на ведомствата – министерствата, в чиято регулация попадат дейностите, които изброих. След като бъде разписан някакъв документ, това да намери изражение още в следващата година, както казах, през бюджета.

Проведохте и провеждате множество срещи. Какво споделят хората с Вас?

От частни проблеми, които някой път не съм в състояние да реша, тъй като не са в правомощията на народния представител, до проблеми, които касаят липсата на цялостна стратегия и свързани с населеното място. Най-вече споделят за лошо състояние на пътната инфраструктура. Срещал съм се с министъра на регионалното развитие и благоустройство нееднократно. Също така и с представители на Агенция пътна инфраструктура, за да ги сезирам и да действат по-бързо. Отпускат се средства, но ремонтите, които се правят, най-често са некачествени.

Бяхте един от най-активните народни представители от Плевенски регион в Парламента…

Отправил съм по реда на парламентарния контрол много въпроси, около 40-50, тази информация е публично достъпна и може да бъде видяна на сайта на НС. Заедно с колегите от парламентарната група, чиито представител съм, внесохме и редица законопроекти, на 28 от които съм съвносител.

В 49-тото НС работех в Земеделската комисия, както и Комисията за превенция и противодействие на корупцията. Предложихме изцяло нов закон за противодействие на корупцията, който беше дебатиран в комисията. В Земеделската комисия съм бил вносител на някои предложения между 1 и 2 гласуване, когато съм откривал, че има нещо, което е във вреда на гражданите. Последният пример е със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като аз изразих остро несъгласие с начина, по който ще се извършва разпределението на площите при доброволните споразумения. Заявих публично, че това ще бъде във вреда на малките и на средните производители, тъй като те не са доминиращи в съответните землища, а такава доминация обикновено имат един или двама производители с огромни площи. По този начин може да се стигне до ситуация, в която на малки производители да им бъдат отнемани плодородни площи, за които са се грижели десетилетия наред и да бъдат изпратени на площи, които са трудни за обработка или не са обработвани изобщо, като това да доведе до бърз фалит на най-уязвимите в сектора.

Една от широко обсъжданите в обществото теми бе свързана с контрол по гранично-пропускателните пунктове. В частност – Капитан Андреево….

Там определихме реда, по който ще бъде организирана дейността по лабораторните анализи и проверки, които ще се правят, а именно това да се осъществява само в лаборатории, които са на държавата, и които са с персонал, назначен към държавата, а не от частни фирми.

Имаше огромни проблеми, свързани с това, че монопол върху тази дейност беше осъществявана от фирми, които, по данни, са били свързани с част от „подземния свят“…

Доста неща и не успяхме да свършим, но се надявам, ако получа мандата да бъда в Народното събрание, да успеем да довършим останалото.

И отново казвам, че мои основни приоритети ще си останат регионалните политики, тъй като хората на място не се интересуват в толкова голяма степен от геополитически процеси, които влияят на световната политика, и няма как и на нас да не повлияят, но за тях е важно да продължат политиките по повишаване на доходите, повишаване на пенсии, приоритизиране по отпускането на безплатни лекарства за най-нуждаещите се и бързи и трайни механизми за решаване на лошата пътна инфраструктура, демографската криза и насърчаване на инвестиционните политики, които да доведат до повишаване на добавената стойност на крайния продукт, който се предлага.

Личното Ви послание към избирателите от Плевенски регион?

В мое лице те ще имат надежден партньор, ще бъда още по-близо до тях, ще продължа да организирам приемни в цялата област, ще отнасям проблемите им там, където трябва, и ще се боря за проблемите, докато не видя, че наистина са решени. Гласувайки за мен, те всъщност гласуват за себе си, за Плевен и за региона.

Ако желаят да ме подкрепят, могат да го направят като гласуват за Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България с №14 в интегралната бюлетина, а за мен – с преференция №102.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: