„Библиотекар за един ден“ организираха в село Асеновци

10.05.2024 18:07

Денят 11 май е историческа дата в календара на българската култура. За щастие, той се превръща и в професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. Българските библиотекари заслужават този ден на признание, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а призвание, на което си отдаден. Това е кауза, на която служим неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи, преходи, подценяване от държавата и обществото, лоша материална база и ниско възнаграждение за нашия принос.

11 май е нашият ден, на днешните библиотекари, на които се пада жребият да променяме облика на библиотеките, за да останат толкова нужни в съвременното динамично общество, колкото са били винаги – откакто свят светува.

Ден преди нашия празник, библиотеката при НЧ „Съзнание 1894“ село Асеновци проведе инициативата „Библиотекар за един ден“. Всеки читател имаше възможност да седне на стола на библиотекаря, да запише книги в читателските карти, да запознае останалите с фонда на библиотеката и нейните правила. Ученици от ОУ „Христо Ботев“ се възползваха от тази възможност и се превъплътиха в образа на библиотекар, макар и за един ден. Благодарим за участието на всички, които изявиха желание да се запознаят с нашата благородна професия!

Нашите библиотеките са многовековни институции, които модерните технологии не могат да изместят в периферията на живота. Точно обратното – модерните технологии се наместват в готовата мрежа от библиотеки, за да служат на цялото общество. Поклон и благодарност към българските библиотекари,  съграждащи сигурно и последователно авторитета на възродената библиотека. Нека продължим делото си със здраве, вяра и успехи!

Честит професионален празник, колеги!

Петранка Стефанова – секретар на НЧ „ Съзнание 1894“, с. Асеновци

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: